Linkovi

NATO pozitivno ocijenio napredak Hrvatske, Makedonije i Albanije (28/6/04) - 2004-06-27


Šefovi država i vlada 26 zemalja članica Sjeverno-atlantskog saveza prvog dana summita u Istanbulu postigli su niz dogovora vezanih za Irak, Afganistan, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Predsjednici i premijeri su još jednom naglasili da vrata NATO-a ostaju otvorena za nove članice.

“Ulaz u NATO ostaje otvoren i savez potiče Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju da nastave s reformama koje su nužne za napredak ka članstvu u Sjeverno-atlantskom savezu.” Ovako su čelnici 26 država NATO-a odredili buduću suradnju s tri zemlje čija će spremnost za kandidaturu u savezu biti ocjenjena na sljedećem summitu saveza.

Dosadašnji napredak u tom pravcu dobio je pozitivnu ocjenu, a istaknut je i doprinos triju zemalja regionalnoj stabilnosti i suradnji. Šefovi država i vlada NATO-a zaključili su da će nastaviti procjenjivati napredak svake zemlje pojedinačno na putu ka članstvu, a od ministara vanjskih poslova NATO-a je zatraženo da redovito ocjenjuju postignuti napredak i o rezultatima izvjeste šefove svojih država.

Iako prvi dan summita jos nije završen, sudionici su postigli suglasnost o ukupno 46 točaka na dnevnom redu. Među njima je odluka o okončanju uspješne misije SFOR-a u Bosni I Hercegovini – do kraja ove godine - i njeno prerastanje u misiju Europske unije.

Sudionici summita su naglasili da je snažna prisunost KFOR-a od ključne važnosti za jačanje sigurnosti na Kosovu, a odlučeno je i da se pojača prisutnost NATO-a u Afganistanu.

Jedna od prijepornih bila je odluka o obliku i razmjerima prisutnosti saveza u Iraku. Kompromisno rješenje se svelo na odluku o pomaganju iračkoj vladi u uvježbavanju njenih snaga sigurnosti.

Inace na početku summita, otvarajući skup u Istanbulu, glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer je ukazao na logo summita na kojem most preko Bospora povezuje Europu i Aziju. "Stoljećima" – rekao je - "Istanbul je bio pravi most, ne samo između kontinenata, nego i kultura, religija i civilizacija. Isto tako" – nastavio je gospodin Scheffer - "vitalne transatlantske veze će nastaviti jačati i partnerstvo saveza sa zemljama diljem Europe i središnje Azije bit će sve jače, a gradit će se mostovi i prema Sredozemlju i Srednjem istoku. Pri tome, Sjedinjene Države i Europa ujedinjene su u snažno savezništvo predano zaštiti i promicanju njihovih zajedničkih vrijednosti i interesa" – zaključio je glavni tajnik NATO-saveza.

XS
SM
MD
LG