Linkovi

Iračani upravljaju svojom zemljom (27/6/04) - 2004-06-27


Teroristi i dalje pokušavaju zaustaviti zaživljavanje mirnog, stabilnog i demokratskog Iraka. Kim Sun-Il, prevoditelj iz Južne Koreje, posljednji je strani radnik koji je brutalno ubijen. Kim Sun-Ila su oteli teroristi, koji su tražili od Južne Koreje da povuče svoje snage iz koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, te da odustane od planova o razmještanju dodatnih snaga u Iraku. Roh Moo-hyun, južnokorejski predsjednik, izjavio je da njegovu vladu neće zastrašiti ubojstva, te je obećao da će u Irak uputiti još tri tisuće vojnika, kao što je bilo planirano.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da u Iraku i drugdje "slobodni svijet ne može popustiti pred zastrašivanjem brutalnim akcijama terorista".

"Oni pokušavaju pokolebati našu volju i naše samopouzdanje. Pokušavaju nas navesti da se povučemo iz svijeta kako bi mogli ljudima nametnuti svoju mračnu viziju. Sjetite se kako izgleda ta vizija, kako je bilo djevojčicama koje su odrastale s talibanima u Afganistanu. U tom društvu djevojčice nisu smjele u školu…To je njihova vizija svijeta. Da bi drugima nametnuli tu viziju, od nas žele da se povučemo. Žele da pokažemo strah pred njihovim brutalnim ubojstvima," kazao je predsjednik Bush.

1. srpnja, iračkoj prijelaznoj vladi bit će predan puni suverenitet. Iračani već upravljaju vladinim ministarstvima. Iračko ministarstvo električne energije ima oko 1.100 uposlenika i samo pet konzultanata iz koalicije. Ministarstvo komunikacija ima preko 15.000 radnika, no samo dvadeset koalicijskih konzultanata, koji će ostati angažirani nakon 30. lipnja. U drugim ministarstvima, situacija je slična.

"Irački narod ostvaruje postojani napredak prema uspostavljanju slobodnog društva," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama neće dozvoliti nasilnicima i ubojicama da se ispriječe demokraciji u Iraku."

XS
SM
MD
LG