Linkovi

UN: Korištenje droga u svijetu u padu (26/6/04) - 2004-06-26


U godišnjem izvještaju Ujedinjenih naroda o drogama u svijetu kaže se da se korištenje droga diljem svijeta počinje usporavati, nakon pedeset godina gotovo neprekidnog rasta. Prema izvještaju, širenje opijata i kokaina stabiliziralo se prošle godine, no u isto vrijeme došlo je do naglog porasta korištenja marihuane. U izvještaju se također zaključuje da je marihuana najproširenija droga, te da za njoj po učestalosti korištenja slijede amfetamini, opijati i kokain.

web Zasluga za smanjenje proizvodnje opijuma i koke pripisuje se boljoj policijskoj kontroli. Diljem svijeta, uzgoj opijumskog maka prošle je godine pao za šest posto, a uzgoj koke za 11 posto. Prema procjenama Ujedinjenih naroda, oko 185 milijuna ljudi u svijetu koristi nezakonite droge. To je 3 posto svjetskog stanovništva u dobi između 15 i 64 godine. Prošle je godine marihuanu barem jednom uživalo 150 milijuna ljudi. Prema UN-u, korištenje ove droge posebno se širi u Južnoj Americi, te u Istočnoj Europi i Africi.

Što se tiče javnog zdravlja, među najozbiljnijim problemima su opijati, za koje se traži najviše terapije, pogotovo u Aziji i Europi. U jugoistočnoj Aziji poseban su problem postali metamfetamini. Kokain je još uvijek najveći problem u Americi, no uživanje kokaina, pogotovo među učenicima i studentima, polako pada.

Izvještaj UN-a o drogama objavljen je pred današnji Svjetski dan borbe protiv zlouporabe droga i trgovine drogama.

XS
SM
MD
LG