Linkovi

Drugog dana svjetskog skupa hrvatskih poduzetnika - o konkretnim načinima ulaganja  (27/6/04) - 2004-06-26


Drugog dana svjetskog skupa hrvatskih poduzetnika u inozemstvu, koji se održava u Clevelandu, razgovaralo se o konkretnim načinima ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Predstavnici hrvatske vlade izvijestili su okupljene poduzetnike o reformama i drugim mjerama koje se poduzimaju kako bi se potaknulo ulaganja u Hrvatsku. Nazočnima su se obratili predstavnici Ministarstva pravosuđa, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, te Hrvatske agencije za poticanje ulaganja.

Zamjenik ministrice pravosuđa Boris Koketi rekao je da veliki problem za ulaganja iz inozemstva, ali i inače, predstavljaju neriješene zemljišne knjige. O kakvom se problemu radi pokazuje podatak da samo u Zagrebu ima 110 tisuća neriješenih predmeta. Vlada, rekao je Koketi, poduzela je niz koraka za rješavanje takvog stanja, uključujući pripremu izmjene Zakona o zemljišnim knjigama.

Inače, oko 250 poduzetnika hrvatskog podrijetla danas je radilo po radnim skupinama, gdje se razgovaralo o mogućnostima ulaganja u turizam, industrijsku proizvodnju, poljoprivredu i druge grane hrvatskog gospodarstva.

Neki od prisutnih američkih Hrvata već su uložili sredstva u Hrvatsku, a među njima je i Stipe Bubalo, iz Kalifornije. Gospodin Bubalo je investirao već tijekom rata u Dalmatinsku banku, u Zadru, a imao je i jedno negativno iskustvo kada je pokušao uložiti sredstva u kamenolom i asfaltnu bazu, u Karlovcu.

Stipe Bubalo: Nije tu bilo ništa. Ja nisam nikome htio davati 'ispod stola' - i to namjerno. Nakon osam mjeseci, izašao je jedan mali članak u 'Večernjem listu', gdje je rečeno 'u roku od tjedan dana, natječaj za tu tvrtku. Ja nisam bio više zainteresiran, jer, ako nešto ne i de korektno i pošteno, a sa mojom dobrom namjerom i sa mojim kapitalom, onda to meni ne treba.

Zbog tog i još nekih drugih negativnih iskustava, gospodin Bubalo je, kako kaže, skoro odustao od ulaganja u Hrvatsku. No, nadu mu je vratio premijer Sanader, koji je obećao bolju suradnju s dijasporom, te je naglasio da će se provoditi korektni natječaji.

Stipe Bubalo: Ja ću vam samo napomenuti da me je to ohrabrilo tri mjeseca kasnije, kada je bio objavljen natječaj za Poljoprivredno dobro Vrana. Ja sam bio zainteresiran za to i to sam i kupio. Najviše sam oduševljen da je vlada tražila od svakog tko se želio natjecati da se mora registrirati i položiti početnu cijenu od 320 tisuća eura. Ako ne dobijete, a natječete se, onda vam se taj novac vraća.

Gospodin Bubalo dodaje da neki problemi ostaju, kao što su neadekvatni zakoni i prevelika papirologija. 'Idemo naprijed, ali jako sporo,' ocijenio je tipe Bubalo, iz Kalifornije.

XS
SM
MD
LG