Linkovi

Harold Gullan: 'Prvi očevi: Muškarci koji su inspirirali naše predsjednike' (27/6/04) - 2004-06-26


Ovih dana pojavila se knjiga povjesničara Harolda Gullana, naslovljena "First Fathers - Prvi očevi: Muškarci koji su inspirirali naše predsjednike". Radi se o osvrtu na uloge očeva i poočima u životima američkih predsjednika.

Nedavni pogreb predsjednika Ronalda Reagana okupio je niz čelnika sa svih krajeva svijeta, uključujući i dvojicu američkih predsjednika iz iste obitelji – predsjednike Georgea Busha starijeg i Georgea Busha mlađeg. Harold Gullan piše u svojoj novoj knjizi o tri generacije političara iz obitelji Bush, počevši od oca Georgea Busha starijeg, uspješnog biznismena i senatora Prescotta Busha.

Senator Bush je, kaže gospodin Gullan, duboko vjerovao u Boga, moral i javnu službu. Te su vrijednosti, dodaje, postale motivirajuća snaga u obitelji Bush."Mislim da ni njegov sin, niti njegov unuk ne bi danas bili angažirani u javnoj službi da im on nije bio uzor. Mislim da u toj obitelji postoji nevjerojatna uzajamna lojalnost".

Neki predsjednički očevi svojim su vrlinama utjecali na vrijednosti koje su oblikovale Ameriku. Među njima je, na primjer, Peter Jefferson, otac trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona. "Peter Jefferson se razumio u gotovo sve. Sam je naučio geodeziju. Volio je književnost i učenje. Bio je oličenje svega što je Thomas Jefferson zamišljao kao američku republiku, koju je želio zasnovati na "aristokraciji zasluga", a ne nasljednoj aristokraciji".

Neki očevi su se, kaže Harold Gullan, previše miješali u živote svojih sinova. Na primjer, otac Ulyssesa Granta poslao je svojeg sina u vojnu akademiju West Point, da bi mu dao cilj u životu. Ta je odluka ipak, kaže autor, pomogla Ulyssesu Grantu da postane predsjednik, nakon što je snage Unije doveo do pobjede u građanskom ratu, umjesto da ostane pomoćnik u jednoj od trgovina svojeg oca. S druge strane, otac predsjednika Johna Kennedya i sam je imao predsjedničke ambicije. Međutim, nisu svi očevi bili baš dobri uzori svojim sinovima.

Otac Billa Clintona umro je u prometnoj nesreći, dok mu je sin bilo malo dijete, a njegov poočim Roger Clinton bio je alkoholičar, koji ga je maltretirao. "Mislim da je u slučaju Clintonovih sin inspirirao oca. Pred kraj Rogerovog života, dok je on umirao od raka, mladi Bill, tada student, posjećivao ga je u bolnici. Mislim da je Roger tada shvatio da iza sebe ostavlja samo tog bistrog mladog čovjeka".

Harold Gullan završava svoju knjigu citatima američkih predsjednika o njihovim očevima. Njihove osjećaje možda je najbolje sažeo Jimmy Carter, koji je rekao: "Želim biti čovjek poput svojeg oca."

XS
SM
MD
LG