Linkovi

Počeo poslovni skup hrvatskih poduzetnika u Clevelandu (25/6/04) - 2004-06-25


Od 18. lipnja kad je Hrvatska postala kandidat za članstvo u Europskoj uniji, više ništa nije isto. To je poruka koju su četiri ministra hrvatske Vlade prenijela hrvatskim poduzetnicima okupljenim u Clevelandu na dvodnevnom skupu koji je počeo danas

"Kandidatura za članstvo u Europskoj uniji veliki je i značajni događaj za Hrvatsku a poglavito za hrvatsko gospodarstvo" - izjavio je ministar gospodarstva Branko Vukelić, dodajući kako sad treba stvoriti konkurentnu ekonomiju. To je – po njemu – jedan od prioritetnih zadataka vlade koji, međutim, neće biti lak.

Branko Vukelić: Vi znate da je proizvodnja u Hrvatskoj u proteklim godinama- usudio bih se reći – bila zanemarena, da je proizvodnja od 90. do 95. bilježila značajan pad. A od 95. do danas blagi rast, ali proizvodnja u Hrvatskoj i njezin rast jednostavno nisu zadovoljavajući. Zato se u programu hrvatske Vlade naglasak stavlja na proizvodnju i na stimulaciju kako bismo ojačali tu proizvodnju, jer je to preduvjet da budemo u stanju stvoriti konkurentan proizvod, kojeg možemo izvoziti, kako bismo umanjili deficit u robnoj razmjeni sa svijetom. Danas Hrvatska, nažalost, pokriva samo 44-45 posto svog uvoza izvozom.

Vlada također želi poboljšati učinkovitost državne uprave i daljnje pojednostaviti pravnu regulativu, uključujući porezni sustav. O tome je govorio ministar financija Ivan Šuker, koji je bio kritičan prema radu bivše vlade. Ministar Šuker je naglasio da je rast brutto proizvoda u 2002. i 2003 godini najvećim dijelom bio financiran porastom vanjskog duga i investicijama iz proračuna.

Ivan Šuker: Ono što je normalno to je da ovako visoko vanjsko zaduženje i visoko opterećenje proračuna nije dovelo do rješavanja dva najveća problema - a to su vrlo visoki deficit tekuće platne bilance i visoka stopa neuposlenosti u Republici Hrvatskoj.

Po ministru Šukeru, Hrvatska je jedna od najzaduženijih zemalja u tranziciji, od koje je jedino zaduženija Bugarska. Negativne pojave su da su se građani lakše zaduživali kod banaka koje su u devedeset postotnom vlasništvu stranaca, dok su istodobno poduzetnici teško dolazili do kreditnih sredstava koja su mogli uložiti u proizvodnju. Jedan od izlaza iz ovakve situacije jest intenziviranje ulaganja iz inozemstva. Međutim, kako je naglasio ministar gospodarstva Branko Vukelić, brojno izaslanstvo hrvatske Vlade nije došlo u Cleveland da bi tražilo bilo kakvu pomoć hrvatskih iseljenika, kao što su to sugerirali neki hrvatski mediji. Upravo suprotno, rekao je ministar Vukelić, došlo je zahvaliti na svemu onome što su iseljenici učinili za Hrvatsku u doba rata i na spremnosti da svojim investicijama pridonesu daljnjem razvoju hrvatskog gospodarstva.

U nastavku ovog dvodnevnog skupa govorit će se i o reakcijama i planovima hrvatskih poduzetnika u svijetu o investiranju.

XS
SM
MD
LG