Linkovi

Upozorenje  Iranu (25/6/04) - 2004-06-25


35 zemalja-članica kontrolnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju, uključujući i Sjedinjene Države, zaključilo je da je Iran prekršio svoja obećanja da će objaviti sve detalje o svojem nuklearnom programu. Na sljedećem sastanku u rujnu, Agencija bi mogla razmotriti mogućnost uvođenja sankcija protiv Iraka. Sjedinjene Države i druge zemlje vjeruju da Iran pokušava u tajnosti proizvesti nuklearno oružje. Međutim, glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da "prethodni postupci Teherana ne bude uvjerenje da će Iran ispuniti uvjete iz rezolucije. U rezoluciji se Iran poziva da hitno poduzme sve potrebne korake da bi se riješila sva neriješena pitanja, uključujući i kontaminaciju visoko i nisko obogaćenim uranom…. U tom se dokumentu također poziva Iran da odmah ispravi nedostatke u svojim odgovorima na raniji poziv odbora da obustavi sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje i preradu urana".

Programi za obogaćivanje urana mogu se koristiti za razvoj nuklearnog oružja. Khamal Kharrazi, iranski ministar vanjskih poslova, izjavio je da je iranski nuklearni program isključivo miroljubive namjene. Međutim, s njegovim ogromnim zalihama nafte i prirodnog plina, Iranu ne treba nuklearna energija. Od 2003, Međunarodna agencija za atomsku energiju u više je navrata potvrdila da se Iran tajno bavi nuklearnim aktivnostima. Mohamed ElBaradei, generalni direktor tog tijela, izjavio je da Agencija dijeli zabrinutost Sjedinjenih Država oko Irana: "Ovo pitanje moramo riješiti čim prije. Od Irana sam, kao i cijeli odbor, tražio da postane proaktivan, transparentniji i da bolje surađuje s Agencijom. Nadam se da će se to i dogoditi u mjesecima koji dolaze".

Iran je "u ovoj novoj rezoluciji ponovno odlučno i oštro upozoren," rekao je američki državni tajnik Colin Powell, da "međunarodna zajednica očekuje od njega da odgovori na postavljena pitanja, i to u potpunosti."

XS
SM
MD
LG