Linkovi

'Fahrenheit 9-11' ne za mlađe od 17 godina (24/6/04) - 2004-06-23


Kontroverzni redatelj Michael Moore nije uspio u svojim pokušajima da njegov novi dokumentarac "Fahrenheit 9-11", u kojem kritizira administraciju predsjednika Busha, ne bude klasificiran u kategoriju "R". Filmove te kategorije u američkim kinima mogu gledati samo osobe starije od 17 godina, odnosno, ako su mlađe, moraju biti u društvu roditelja.

Moore je ipak pozvao tinejdžere da pogledaju njegovo najnovije djelo, koje je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađeno prestižnom Zlatnom palmom. "Pozivam sve tinejdžere da vide moj film. Ukoliko vam treba pomoć, ja ću vas uvesti u kino," poručuje mladima nepopravljivi Moore. "Fahrenheit 9-11" svrstan je u kategoriju "R" zbog "nasilnih i uznemirujućih slika i jezika". Između ostaloga, Moore prikazuje jednog Iračanina kako baca mrtvo dijete na kamion pun mrtvih tijela, Iračane opečene napalmom i javno pogubljenje odrubljivanjem glave u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, bez obzira na najnoviju odluku Američke filmske udruge, interes za Mooreov film, koji se počinje prikazivati sutra, ne jenjava. Distributeri su priopćili da će se film prikazivati u 887 kino-dvorana diljem Sjedinjenih Država, što je bez presedana za jedan politički dokumentarni film. Predsjednik jednog od distributera, kompanije Lion Gate Films, Tom Ortenberg izjavio je da bi i mlađima od 17 godina trebalo omogućiti da vide ovaj film jer bi se i oni, u godinama koje dolaze, mogli boriti u Iraku.

XS
SM
MD
LG