Linkovi

DHEA i seksualne funkcije žena (24/6/04) - 2004-06-23


Premda je terapija testosteronom učinkovita u liječenju smanjenih seksualnih potreba kod nekih žena, jedno novo istraživanje je pokazalo da razina tog hormona u organizmu mlađih žena nije povezana s razinom njihovog libida.

Za znanstvenike neočekivano, kemijski spoj koji je pokazao visoku korelaciju sa seksualnim funkcijama mlađih žena bio je DHEA, jedan od potencijalnih prekursora testosterona u ljudskom organizmu. DHEA je posljednjih godina vrlo popularan sastojak mnogih ljekovitih pripravaka koji se prodaju bez liječničkog recepta.

Studija, čiji su nalazi predočeni na prošlotjednom simpoziju Američke endokrinološke udruge, u New Orleansu, obuhvatila je više od 1400 žena, u dobi od 18 do 75 godina. Uz analizu krvi za ustanovljavanje razine spolnih hormona, svaka je ispitanica ispunila i upitnik vezan uz njezin seksualni život.

Seksualne funkcije žena – koje uključuju želju, uzbuđenje, orgazam, te uživanje i zadovoljstvo seksualnim činom – s dobi postaju sve slabije, izvijestili su znanstvenici Sveučilišta Monash, u Claytonu, u Australiji, koji su proveli studiju. Niska razina spoja DHEA povezana je sa smanjenjem želje i slabijim uzbuđenjem tijekom seksualnog čina. Niska razina testosterona – suprotno očekivanju znanstvenika – nije povezana niti s jednim faktorom seksualnih funkcija žena.

Studija je pokazala, međutim, da ni DHEA, niti testosteron, nisu povezani s orgazmom, i s uživanjem i zadovoljstvom seksualnim činom, ističu autori studije. Treba li, prema tome, ženama sa smanjenim seksualnim potrebama preporučiti uzimanje nekod od pripravaka koji sadrže DHEA-u? Ne nužno, kaže voditeljica studije Susan Davis, dodajući da niska razina DHEA-e može biti samo ‘marker’ ukupne niske razine spolnih hormona. “Moguće je da je testosteron ipak najbolja terapija,” kaže dr. Davis.

XS
SM
MD
LG