Linkovi

Washington Post: Ministarstvo pravosuđa se ograđuje od dopisa o ispitivanju zatvorenika (23/6/04) - 2004-06-23


Najtiražniji list – "USA Today" – započinje izvještaj ocjenom da novoobjavljeni dokumenti pokazuju da predsjednik Bush 2002. godine nije koristio svoje – kako je rekao – pravo da dopusti nepoštivanje zakona o zabrani muèenja ratnih zarobljenika. On je, umjesto toga, tada rekao da treba poštivati načela Ženevske konvencije. Iste godine, ali nešto kasnije, ministar obrane Donald Rumsfeld je odobrio stražarima da zatočenike u Guantanamu svlače gole i zastrašuju ih psima.

"Los Angeles Times" u naslovu ističe da dokumenti koje je objavila Bijela kuća "ukazuju na nejasnoće glede pravila istrage". U godini nakon početka rata protiv terorizma, malo se korisnih informacija saznavalo od zatvorenika u Guantanamu, te je ministar obrane dopustio istražiteljima da dopune taktiku i koriste "lakše fizičke dodire koji ne nanose ozljede" - piše kalifornijski list. Metode po kojima se moglo grabiti i gurati zatvorenike primjenjivale su se samo šest tjedana, nakon čega je ministar Rumsfeld naredio časnicima da ubuduće moraju od njega službeno zatražiti dopuštenje za grublje tretiranje zatočenika – navodi "Los Angeles Times".

"Washington Post" u naslovu ističe da se Ministarstvo pravosuđa ograđuje od svog dopisa u vezi s mogućnošću nepoštivanja zakona o zabrani mučenja. U dokumentu koji je predsjednik Bush potpisao 7. veljače 2002. godine navodi se njegovo mišljenje da mu "Ustav daje pravo" da uskrati zaštitu Ženevskih konvencija borcima koji su uhvaćeni tijekom rata u Afganistanu, ali – kako je nastavio – on to pravo "neće iskoristiti u ovom trenutku", navodi vašingtonski list.

XS
SM
MD
LG