Linkovi

Bush: Nisam naredio mučenje zatvorenika (23/6/04) - 2004-06-23


Predsjednik Bush izjavio je da nikada nije odobrio zlostavljanje zatvorenika, nakon što je Bijela kuća objavila dokumente u kojima se opisuju dopuštene metode ispitivanja osumnjičenih terorista u bazi Guantanamo Bay na Kubi.

"Ne dozvoljavamo mučenje. Nikada nisam naredio, niti ću ikada narediti nikakvo mučenje. Vrijednosti naše zemlje su takve da mučenje nije dio naše duše i našeg bića," izjavio je.

Predsjednik je dao ovu izjavu nakon objavljivanja dokumenata koji pokazuju da je ministar obrane Donald Rumsfeld privremeno dozvolio čuvarima u bazi Guantanamo Bay da svlače zatvorenike dogola i da im prijete psima tijekom ispitivanja. Međutim, ministar Rumsfeld je kasnije povukao tu dozvolu i zatražio preispitivanje američke politike o ispitivanju zatvorenika uhvaćenih u ratu protiv terorizma. Govoreći o zlostavljanju zatvorenika u vojnom zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu, predsjednik Bush je kazao da vojnici odgovorni za to zlostavljanje ne predstavljaju stavove prosječnih Amerikanaca.

"Za razliku od društva kojim vlada tiranin, mi ćemo održati otvorena i pravedna suđenja vojnicima koji su optuženi za kršenje američkih vojnih zakona," kazao je predsjednik.

Jučer objavljeni dokumenti ne odnose se izravno na Abu Ghraib. Fotografije zlostavljanja u Abu Ghraibu obišle su svijet i dovele do pokretanja nekoliko kongresnih istraga o tretmanu stranih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG