Linkovi

Napredak u Iraku (23/6/04) - 2004-06-22


Čak i dok se koalicija predvođena Sjedinjenim Državama priprema predati suverenitet prijelaznoj iračkoj vladi 30. lipnja, teroristi nastavljaju s pokušajima da ugroze napredak u Iraku.

Kako je rekao irački prijelazni premijer Iyad Allawi, "Oni koji sudjeluju u ovim napadima su izdajice iračke slobode, a ne borci za slobodu," rekao je gospodin Allawi, dodajući: "To su teroristi i strani borci, koji se protive i samom opstanku Iraka kao slobodne države."

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da se u tjednima i mjesecima koji dolaze može očekivati novo nasilje.

"Sada se počinje nazirati budućnost slobodnog Iraka. Dok prijelazna vlada preuzima vlast, a iračke snage sigurnosti brane zemlju, naša koalicija pruža im podršku…Premijer Allawi i ja dijelimo istu odlučnost. Ti izdajice će biti poraženi," rekao je predsjednik Bush.

Prošlo je četrnaest mjeseci od pada Saddama Husseina i oslobođenja Iraka. Otada iračkog gospodarstvo bilježi napredak. Otvaraju se nova poduzeća. Uvedena je nova valuta. Organiziraju se deseci političkih stranaka. Danas se u Iraku izdaje više od 170 dnevnih listova. Više od 200 tisuća Iračana je ili u aktivnoj službi, ili prolazi kroz obuku za iračke snage sigurnosti.

"Sa svakim korakom naprijed na putu prema samoupravi i samodostatnosti," rekao je predsjednik Bush, "teroristi će postajati sve očajniji."

"Oni vide da Iračani ponovno preuzimaju kontrolu nad svojom zemljom. Oni vide da sloboda zaživljava. Ti ubojice znaju da u slobodnom Iraku za njih nema budućnosti. …Oni čine sve što mogu da bi spriječili punu tranziciju na demokraciju," kazao je predsjednik.

Koalicija će ostati odlučna i irački novi čelnici neće se dati zastrašiti. "Teroristi neće uspjeti," rekao je predsjednik Bush, "zato jer irački narod neće prihvatiti povratak na tiraniju."

XS
SM
MD
LG