Linkovi

Za odvikavanje od pušenja - deset godina života (23/6/04) - 2004-06-22


Prestanete li pušiti, živjet ćete deset godina duže – tvrde britanski znanstvenici na temelju istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju medicinskog časopisa "British Medical Journal".

Istraživanje, koje je započelo 1951, obuhvatilo je 34.439 muškaraca i prvo je dokazalo povezanost između pušenja i raka pluća – prije točno pedeset godina. Istraživanje je pokazalo da su muškarci koji nisu nikada pušili živjeli u prosjeku deset godina duže od onih koji su pušili veći dio svojeg života. Muškarci koji su pušili imali su barem dvostruko veće izglede da će umrijeti prije 70. godine života od nepušača. Većina muškaraca obuhvaćenih istraživanjem počela je pušiti u 18. godini života i pušila je u prosjeku 18 cigareta dnevno.

Već se ranije pokazalo da pušenje ubija oko polovinu dugogodišnjih pušača, prvenstveno rakom, srčanim oboljenjima i moždanim udarima. Oko četvrtina njih umire još u srednjoj životnoj dobi, između 35. i 69. godine života.

Ipak, britansko istraživanje također je pokazalo da odvikavanje od pušenja u bilo kojoj životnoj dobi donosi velike zdravstvene prednosti. Oni koji prestanu pušiti do tridesete godine, mogu očekivati da će živjeti jednako dugo kao i nepušači. Oni koji prestanu pušiti do svoje četrdesete, živjet će samo godinu dana kraće od nepušača. Oni koji prestanu pušiti do pedesete, dodat će svojem životu šest godina, a oni koji prestanu pušiti do šezdesete – tri godine. Znanstvenici podsjećaju da je od početka njihovog istraživanja 1951, pušenje odnijelo preko stotinu milijuna života diljem svijeta, i da svake godine još uvijek odnosi oko šest milijuna života.

XS
SM
MD
LG