Linkovi

USA Today: Očekuje se novo, ispravljeno izvješće o terorizmu (22/6/04) - 2004-06-22


Boston Globe na naslovnoj strani navodi ocjenu predsjedatelja neovisne komisije koja je ispitivala okolnosti terorističkih napada na New York i Washington: “Vjerujemo da je al-Qaida imala puno više aktivnih kontakta s Iranom i Pakistanom, no što ih je imala s Irakom.” Tom izjavom predsjedatelj Thomas Keen je pridonio kontroverzi glede inzistiranja Busheve administracije da je postojala suradnja između bin-Ladena i Saddama Husseina – piše Boston Globe.

New York Times izvješćuje da je u Bijeloj kući u tijeku živa rasprava o tome da li ovog ljeta treba postaviti novog direktora CIA-e, umjesto – kako je prethodno najavio predsjednik Bush – da direktorsku funkciju u agenciji obnaša zamjenik Georgea Teneta koji je odstupio s dužnosti. Na konačnu odluku o čelništvu u CIA-i utjecat će i dva izvještaja o radu agencije, od kojih u jednom Senat na oko 400 stranica oštro kritizira Središnju obavještajnu službu – navodi New York Times.

Pod naslovom “State Department će izvjestiti o rastu žrtava i incidenata”, najtiražniji list USA Today navodi da će uskoro biti objavljeno ispravljeno izvješće o stanju terorizma u svijetu. U izmjenjenom izvještaju, koji bi trebao biti objavljen dana, ukazuje se na “nagli porast broja žrtava terorističkih napada u svijetu prošle godine” – piše USA Today. Državno tajništvo povuklo je raniji izvještaj o terorizmu priznajući da je sadržavao netočne podatke prema kojima nikad nije bilo manje terorističkih napada nego sad. Povučena varijanta je “korištena da bi se potkrijepila jedna od glavnih vanjsko-političkih tvrdnji predsjednika Busha – o uspjesima koji se postižu u borbi protiv terorizma” – piše USA Today.

XS
SM
MD
LG