Linkovi

Terorizam i internet (22/6/04) - 2004-06-22


Stručnjak za borbu protiv terorizma Gabriel Weimann naziva internet virtualnom bojišnicom koja teroristima omogućava međusobno komuniciranje, ali i regrutiranje budućih terorista i pristaša. Internet je, smatra on, posebno koristan za globalne terorističke mreže poput al-Qaide. Prva prednosti interneta, po Weimannu – jest lak pristup:"Čak ne trebate imati kompjutor. Dovoljno je otići u gradsku biblioteku kao što to čine operativci al-Qaide. Ili možete otići u neki internet café. Nema nikakve kontrole, pravila i zakona. Nitko ne cenzurira vaše poruke".

Internet također omogućava jeftinu, trenutnu komunikaciju s globalnom publikom te anonimnost. "Možete sjediti u nekom kafiću, recimo u Londonu, koristiti server u Južnoj Africi te uputiti poruku nekome u Sjevernoj Americi – a da to nitko ne otkrije" - kaže Gabriel Weimann koji je u svom istraživanju otkrio da se prije deset godina internetom koristilo manje od deset terorističkih organizacija. Danas postoje tisuće internet stranica koje predstavljaju teroriste i radikalne skupine diljem svijeta. Internet, također, pruža teroristima vrijedne informacije, kao što su red letenja zrakoplova, podaci o mjestima na kojima se nalaze mete napada, zemljovidi i slično.

Pored toga teroristi pokušavaju vrbovati mlade nevinim igrama, crtićima i internet pričaonicama u kojima šire svoje ideje. Međutim, internetom se koriste i oni koji se bore protiv terorizma. Sigurnosne agencije prate internet u pokušaju otkrivanja signala koji bi upućivali na nove terorističke zavjere. Neki radikalni sajtovi su i zabranjeni.

Steven Monblatt, izvršni direktor Inter-američkog odbora protiv terorizma, koji djeluje u sklopu Organizacije američkih država, govori o izazovima u toj borbi: "Kako držati opasne informacije dalje od interneta? Osobno ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg se na internetu slobodno mogu pronaći informacije o tome kako sačiniti otrov ili kako proizvesti bombu. No isto tako treba voditi računa o potrebi da, kad možemo, zaštitimo slobodan protok informacija".

Organizacije za zaštitu ljudskih prava neprestano upozoravaju da bi određene mjere za borbu protiv terorizma mogle prekršiti privatnost korisnika interneta i temeljna građanska prava.

XS
SM
MD
LG