Linkovi

N.Y. Times:  SAD su preuveličale važnost zatočenika u Guantanamu (21/6/04) - 2004-06-21


“Dvije savezničke zemlje pomogle bin Ladenu”, naslov je pod kojim Los Angeles Times navodi da su Saudijska Arabija i Pakistan prije 11.rujna 2001. dopustili jačanje terorista kako bi zauzvrat bili zaštićeni od al-Qaidinih napada. Pozivajući se na nekoliko članova neovisne komisije koja istražuje napade na New York i Washington, kalifornijski list tvrdi da su počev od 1996. godine Pakistanci i Saudijci financijski pomagali talibane, te sklapali nagodbe s njima i al-Qaidom, a u zamjenu za to su bili – kako se čini – izuzeti od al-Qaidinih napada.

New York Times objavljuje prilog pod naslovom “SAD su, kako se tvrdi, preuveličale važnost zatočenika u Guantanamu”. Već skoro dvije i pol godine američki dužnosnici tvrde da su iza željeznih rešetki u ćelijama vojnog zatvora zaključani neki od najopasnijih terorista na svijetu, za koje je dopredsjednik Cheney rekao da su “najgori u jako opasnoj gomili”.

I dok se Vrhovni sud priprema izjasniti o pravnom statusu 595 zatočenika u Guantanamu, istraživanje koje je proveo New York Times otkriva da su vladini i vojni dužnosnici opetovano preuveličavali i opasnost koju zatočenici predstavljaju i obavještajne podatke koje su oni otkrili. Dapače, nitko od zatvorenika u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi nije ni čelnik, ni visoki operativac al-Qaide – piše njujorški list pozivajući se na obavještajne i političke krugove u Sjedinjenim Državama i na Srednjem istoku.

Christian Science Monitor u borbi protiv terorizma vidi priliku da se nadiđe međustranački jaz u vanjskoj politici. Čuju se prijedlozi da se – unatoč činjenici da je u pitanju izborna godina – ostave po političke razlike kako bi se zajednički sučelilo s opasnošću od terorizma. Ugledni političari poput senatora Josepha Liebermana i državnog tajnika Colina Powella pozivaju ne samo na unutar-američko ujedinjavanje u suprotstavljanju terorizmu, nego i na međunarodnom planu – po uzoru na jedinstveni nastup Zapada tijekom Hladnog rata, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG