Linkovi

Partnerstvo za mir u Iraku - 2004-06-21


Samo nekoliko dana prije nego što će iračke vlasti preuzeti kontrolu nad svojom zemljom, gotovo 60 posto vlade već je vraćeno pod kontrolu Iračana. Koalicijska prijelazna uprava priopćila je da petnaest od 26 iračkih ministarstva posluje pod iračkim čelništvom. Sva tijela iračke lokalne vlasti također funkcioniraju neovisno, a oko 90 posto iračkih općina ima gradska ili mjesna vijeća.

Tranzicija u Iraku, kazao je predsjednik George Walker Bush, "upućuje poruku diljem regije, od Damaska do Teherana. Irački narod," kazao je, "postiže velike uspjehe, te služi i žrtvuje se za vlastitu budućnost." Jasno je da neposredna budućnost neće biti laka. Zamjenik direktora operacija koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, brigadni general Mark Kimmitt izjavio je da brojne skupine žele neuspjeh demokracije u Iraku: "Oni žele da se u toj zemlji na vlast vrati možda autoritarni režim, kao u doba Saddama Husseina, ili pak da na vlast dođe ekstremistički režim poput talibanskog režima u Afganistanu. Ukoliko krećete od tog načela, postavlja se pitanje: Tko će braniti narod Iraka, djecu Iraka, obitelji Iraka, od tih prijetnji?"

General Kimmitt je kazao da će koalicija surađivati s iračkom vladom sve dok posao ne bude obavljen, i niti dana duže:"Svakako razumijemo da će, kako iračke snage sigurnosti budu postajale sve jače, potreba za nazočnošću koalicije i međunarodnih snaga postajati sve manja. razumijemo da će doći dan kada će iračke snage sigurnosti moći reći: "Mi smo sposobni i vrijedni povjerenja. Možemo čuvati sigurnost naše zemlje na domaćem, ali i na međunarodnom planu. Toga dana više neće biti potrebe za koalicijskim snagama".

Upravo će partnerstvo između koalicijskih i iračkih snaga sigurnosti pomoći iračkom narodu da prođe kroz ovo teško razdoblje. "Ubojice neće uspjeti," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Irački narod živjet će u slobodi."

XS
SM
MD
LG