Linkovi

Kip slobode ponovno dostupan javnosti (22/6/04) - 2004-06-21


Kip slobode vjerojatno je jedan od najprepoznatljivijih simbola Amerike. Ova newyorška atrakcija je međutim bila zatvorena gotovo tri godine – od terorističkih napada u jesen 2001. Ovog ljeta, međutim, Kip slobode bit će ponovno otvoren – uz jako osiguranje.

Nalazimo se u podnožju Kipa slobode, gdje pripadnici Službe za čuvanje nacionalnih parkova uvježbavaju odgovor na kriznu situaciju – nesreću ili teroristički napad. Gase umjetno podmetnuti požar, traže žrtve u ruševinama i pružaju im prvu pomoć. Tečaj moraju proći i prodavači suvenira i brze hrane koji rade u blizini Kipa Slobode.

Andrea Boney, koja radi u Službi za čuvanje nacionalnih parkova, kaže da je ova vježba vrlo korisna: "Nakon napada od 11. rujna, ja kao i ostali Amerikanci, osjećala sam se vrlo bespomoćno. Međutim, sada nakon ovakve obuke svjesna sam da – ako se nešto dogodi – i ja mogu pomoći."

Služba za čuvanje nacionalnih parkova održava, osim parkova, i mnoge nacionalne spomenike, te je odgovorna za sigurnost u njihovoj blizini. Kip slobode je visok 45 metara, a nalazi se neposredno pred Manhattanom, na otoku Eliss. Na otoku se nalazio veliki useljenički centar kroz koji je, prije stotinjak i više godina, prošla većina imigranata.

Jačanje sigurnosnih mjera na otoku Ellis košta više od sedam milijuna dolara. Izgrađen je novi sustav dovođenja vode, u slučaju da treba gasiti požar, uveden je kontrolni sustav interne televizije, kamere su postavljene na svim važnijim mjestima, a izgrađeni su i dodatna stepeništa u slučaju hitnog napuštanja građevine. Očekuje se da će Kip slobode, kad se otvori ovog ljeta, dnevno posjećivati i do milijun turista.

XS
SM
MD
LG