Linkovi

Bill Clinton podržao odluku o ratu u Iraku (21/6/04) - 2004-06-20


U intervjuu koji je obuhvatio pitanja od njegovog predsjedničkog mandata do privatnog života, Bill Clinton je objasnio i razloge zbog kojih se upustio u seksualnu vezu s praktikanticom u Bijeloj kući, Monicom Lewinsky 1996. i 1997. godine: “Mislim da sam to učinio zbog najgore mogućeg razloga – samo zato što sam mogao. Mislim da je takav razlog gotovo nemoguće moralno opravdati…bez obzira u koju svrhu se takav razlog koristio… kad nešto učinite samo zato što možete.”

U početku je gospodin Clinton lagao o svojoj izvanbračnoj vezi, ne samo javnosti, nego i supruzi. Vremenom je afera dovela do pokretanja postupka opoziva u Zastupničkom domu Kongresa. Posljedice nije snosio zato što je postupak zaustavio Senat. No, gospodin Clinton kaže da mu je najteži trenutak tijekom osam godina u Bijeloj kući bio kada je u kolovozu 1998. godine morao priznati supruzi Hillary istinu o ljubavnoj vezi. … U intervjuu CBS-u, bivši predsjednik je rekao da je duboko žalio zbog greške koju je napravio, ali je bio ponosan na sebe zato što se borio protiv postupka da ga se smjeni s predsjedničkog položaja. “Nisam se predao, nikad nisam razmišljao o podnošenju ostavke, stajao sam uspravno braneći se od napada…bila je to hrabra borba, jer je postupak za opoziv bio nezakonit” – kaže Bill Clinton.

Što se ostvarenih rezultata tijekom predsjedničkog mandata tiče, on navodi da je naponosniji ekonomskom politikom zahvaljujući kojoj je u osam godina otvoreno 22 milijuna radnih mjesta. Što se pak najvećeg razočaranja tiče, bivši predsjednik navodi to što nije uspio proširiti sustav zdravstvene skrbi i mirovinskog osiguranja. … Na vanjskopolitičkom planu gospodin Clinton najviše žali što nije uspio stati na put Osami bin Ladenu. Podjednako mu je žao – kako kaže – što nije uspio uvjeriti Izraelce i Palestince da sklope mir. Što se sadašnje situacije u Iraku tiče, bivši je predsjednik rekao da u načelu podržava pristup administracije predsjednika Busha: “Što se tiče pokretanja rata, mislim da smo pogriješili što nismo dopustili Ujedinjenim narodima da završe inspekcijsku misiju. No – tu smo gdje smo i mislim da je sada najvažnije da podržimo stabilni, miroljubivi i pluralistični Irak i čini mi se da administracija ide u tom pravcu.”

Autobiografska knjiga predsjednika Clintona naslovljena je My Life – u prijevodu Moj život.

XS
SM
MD
LG