Linkovi

Film Tjedna: Terminal (21/6/04) - 2004-06-20


Oskarovac Tom Hanks glumi inozemnog posjetitelja zatečenog na njujorškom aerodromu JFK, koji - zbog izmijenjenih političkih okolnosti u vlastitoj zemlji - ne može napustiti. Kad se tome doda vedra ljubavna priča, u režiji Stevena Spielberga, filmskoj je publici zajamčena dobra zabava.

Viktor Navorski stiže na terminal njujorškog aerodroma JFK, kako bi u Velikoj jabuci proveo praznik. No, njegovi planovi o kupovini poklona naglo postaju žrtva munjevito izmijenjene geopolitičke slike i puževe brzine birokracije.

Dok je još letio prema New Yorku, u njegovoj domovini - Republici Krakosiji - izveden je vojni puč, obustavljeni su svi letovi u i iz zemlje, zatvorene granice … Viktor Navorski tako je, i prije nego što je stupio iz zrakoplova, postao građanin bez svoje zemlje, s nevažećim pasošem i vizom. Nemajući kud, bez znanja engleskog jezika, niti poznavanja Amerike, Viktor se smješta na terminalu i počinje život kraj izlaza broj 67.

Redatelj Steven Spielberg kaže da Viktorove nevolje i dileme ljudi koji mu pokušavaju pomoći jasno pokazuju dio američkog života koji se često previđa: njegovu internacionalnost. "Vrlo sam pažljivo i vjerno pokušao predočiti 'veliku talionicu naroda', što je upravo način na koji je Amerika i nastala. Već mnogo, mnogo godina, na to se ustvari ne obraća pažnja, ali ta talionica i dalje postoji i događa se svakog dana, na svakom međunarodnom aerodormu u ovoj zemlji, gdje se govore različiti jezici, gdje se susreću različite vjere, kulture, različite vrste ljudi. Ukoliko zaista želite vidjeti svijet, ne morate ići nikud dalje od najbližeg terminala međunarodnog aerodroma".

U krugu Viktorovih novih prijatelja, osoblja aerodroma koje mu olakšava život na terminalu, posebno mjesto zauzme stjuardesa Amelia, u koju se, naravno, zaljubljuje! Lik Amelije tumači Catherine Zeta-Jones."Filmu me privukla ranjivost lika koji tumačim, kao i mogućnost suradnje sa Stevenom Spielbergom i Tomom Hanksom. Praktički nikad nisam imala priliku tumačiti na filmu ulogu žene koja sve svoje osjećaje otkrije svijetu i pušta se na njegovu milost i nemilost". Redatelj Spielberg "Terminal" smatra svojim najromantičnijim filmom. Priznaje, međutim, da ga se može doživjeti i kao bajku, s čim se slaže i glavna zvijezda filma, glumac Tom Hanks. "Na izvjestan način, mislim da bi se ovaj film moglo shvatiti kao plod mašte, ali, činjenica je da se takve stvari događaju i u stvarnom životu. Nema tu nikakvih čarolija, nikakvih specijalnih efekata … ne riješi se nikakav zločin, niti kovčeg pun novčanica ne promijeni vlasnika. Ono što se zaista događa su prizori iz stvarnog života, sa stvarnim ljudima, kojima spoznaja o funkcioniranju svijeta dolazi na dobronamjeran način".

U ostalim ulogama pojavljuju se Zoe Saldana, Kumar Pullana, te Stanley Tucci. Glazbu za film "Terminal" skladao je John Williams.

XS
SM
MD
LG