Linkovi

WP: Približavanjem primopredaje u Iraku  greške se zlokobno nadvijaju (20/6/04) - 2004-06-20


Nakon tri mjeseca i 85 milijuna potrošenih dolara, reizborni stožer predsjednika Busha danas obustavlja radio-televizijske spotove u kojima je žestoko napadao demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja. Neovisni analitičari ocjenjuju da je negativnim spotovima uspio potaknuti određene sumnje u senatora Kerryja, ali je pričinjena šteta manja no što su demokrati strahovali – navodi njujorški list.

Jedan od Kerryjevih savjetnika kaže da je kampanja republikanaca predstavljala “najkolosalnije bacanje novca u povijesti američke politike.” Drugi, pak, kažu da je kampanja nije bila neuspješna, nego su rezultati izostali zato što se izgubila u poplavi međunarodnih vijesti koje su bile loše po predsjednika Busha – napominje New York Times.

Pod naslovom “Približavanjem primopredaje - greške se zlokobno nadvijaju”, Washington Post objavljuje prvi od tri nastavka o tome kako su u Iraku “propuštene prilike pretvorile visoke ideale u grubu realnost.” Američka okupacija Iraka formalno će se okončati krajem ovog mjeseca, bez uspješnog ostvarenja mnogih ciljeva i obećanja kojima je namjera bila transformacija zemlje u stabilnu demokratsku državu – navodi u prvoj rečenici vašingtonski list.

Ambiciozni 15-mjesečni pothvat spotaknuo se zbog niza grešaka – počev od nedovoljnog angažiranja sredstava, pa do nerazumijevanja iračke politike, vjere i društva. “Okupacija je prerasla iz optimističnog partnerstva između Amerikanaca i Iračana u odnos preopretečen frustracijom i ogorčenjem” – ocjenjuje Washington Post.

XS
SM
MD
LG