Linkovi

USA Today: Vjerojatan napad 'prljavom bombom' u SAD-u (19/6/04) - 2004-06-19


Stručnjaci kažu da je napad ‘prljavom bombom’ u Sjedinjenim Državama vjerojatan” – naslov je pod kojim najtiražniji USA Today piše da je “gotovo sigurno” da će teroristi upotrebiti radioaktivni materijal, s obzirom da vlastima trebaju mnoge godine da uđu u trag takvom materijalu. Zbog toga su se čelnici okupljeni na nedavnom summitu skupine G-8 obvezali da do kraja sljedeće godine uvedu stroga ograničenja na međunarodnu trgovinu visoko radioaktivnim materijalima.

Washington Post otkriva pojedinosti koje je saznao o nedavnoj evakuaciji zgrade Kongresa. 9.lipnja, kad su se tisuće ljudi okupljale na Capitol hillu, gdje je trebalo biti izloženo tijelo preminulog predsjednika Reagana naređena je hitna evakuacija Kongresa, a ministarstva obrane i domovinske sigurnosti uputila su dva lovca presretača F-15 i helikopter Blackhawk da presretnu “neprijateljski zrakoplov” koji je zašao u zabranjeni zračni prostor nad širim područjem Washingtona. Prema pisanju vašingtonskog lista, dva ministarstva nisu ni slutila da su kontrolori leta Savezne uprave civilnog zrakoplovstva već 40 minuta bili u kontaktu s pilotom zrakoplova kojim je guverner Kentuckya dolazio na pogreb Ronaldu reaganu. Nesporazum do kojeg je došlo zbog nedostatka komunikacije, u zadnjem je trenutku otkriven i ispravljen.

… A New York Times pod naslovom “Nije otkriveno saudijsko financiranje al-Qaide” navodi da ovotjedni zaključci neovisne istražne komisije “predstavljaju ključnu reviziju do sada rasprostranjenog uvjerenja u Washingtonu da su saudijski dužnosnici financirali al-Qaidu”. Nakon 19 mjeseci istraživanja posebna je komisija utvrdila da za takve tvrdnje “nema dokaza” – piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG