Linkovi

Napredak u Afganistanu (19/6/04) - 2004-06-19


U rujnu, narod Afganistana izići će na izbore da bi izabrao predsjednika i parlament. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai došao je ovog mjeseca u Washington da bi se obratio Kongresu i sastao s predsjednikom Bushom. Gospodin Karzai zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći u obnovi Afganistana nakon više godina talibanskog tlačenja i lošeg upravljanja.

"Danas imamo ustav, koji je među najprosvjećenijima u tom dijelu svijeta. Usvajanje tog ustava omogućeno je zahvaljujući oslobođenju u kojem ste nam pomogli i zahvaljujući stabilnosti koju Sjedinjene Države pomažu ostvariti u Afganistanu. Zahvaljujući tome, imamo ustav koji nam omogućuje da budemo primjer demokratske islamske države."

Ipak, istaknuo je predsjednik Karzai, Afganistan još uvijek ima svojih problema.

"Među problemima su i droge. Afganistanska vlada u tome je vrlo odlučna. Afganistanski narod također je odlučan u svojoj predanosti borbi protiv te prijetnje i njenom uklanjanju, u kojem nam pomažete."

Unatoč problemima, u mnogim područjima ostvaruje se napredak. Afganistan više ne služi kao utočište teroristima al-Qaide. U mnogim dijelovima zemlje može se koristiti čista voda. Bolnice i klinike se obnavljaju. Milijuni afganistanske djece se cijepe protiv ospica i polia. Prije tri godine, pod ekstremističkim talibanskim režimom, žene u Afganistanu bile su potpuno potlačene. Većina žena nije smjela raditi izvan kuće, a djevojčice nisu smjele ići u školu. U mnogim slučajevima, ženama je čak uskraćivana i raspoloživa oskudna zdravstvena skrb. * Danas, rekao je predsjednik Bush, djevojčice u Afganistanu idu u školu, a prava žena zaštićena su afganistanskim ustavom.

"Žene su znale biti pretučene jer su nosile cipele žarkih boja. Čak su i glazba i puštanje zmajeva na vjetru bili zabranjeni. Danas, vidimo ponovno rađanje dinamične afganistanske kulture. Glazba ispunjava tržnice, a ljudi mogu slobodno slaviti na otvorenom."

"Pred Afganistanom je još uvijek dug i težak put," rekao je predsjednik Bush. "Ipak, afganistanski narod zna da njihova zemlja više nikada neće biti prepuštena teroristima i ubojicama. Svijet i Sjedinjene Države stajat će uz Afganistan kao partneri u njegovoj potrazi za mirom, blagostanjem, stabilnošću i demokracijom."

XS
SM
MD
LG