Linkovi

Pad dinastije Lakersa (20/6/04) - 2004-06-19


Nakon nepredvidive, ali i besplodne sezone, Los Angeles Lakersi su na samom rubu raspada. U sinoć objavljenoj izjavi, uprava kluba najavila je da trener Phil Jackson odlazi. Samo nekoliko sati prije toga, Shaquille O'Neal rekao je novinarima da i on želi otići iz Lakersa. Ovi potresi pripisuju se nastojanjima uprave da zadrži svoju super-zvijezdu Kobeja Bryanta, koji postaje slobodni agent.

Bryant se nije posebno dobro slagao s Jacksonom, a njegovi sukobi sa Shaqom poprimili su u osam godina igranja legendarne razmjere. Bryant je naznačio mogućnost da će ostati u Lakersima, koji mu, zbog financijskih ograničenja drugdje u ligi, mogu ponuditi veći ugovor od bilo kojeg drugog kluba – točnije oko 140 milijuna dolara za sedam godina igranja.

Jacksonov odlazak mogao bi se odraziti i na karijere Garya Paytona i Karla Malonea u dresu Lakersa, ali na različite načine. Payton, koji se nije slagao s Jacksonom, mogao bi ostati, dok bi ozlijeđeni Karl Malone, koji je najavio da bi želio ostati u Lakersima, mogao preispitati svoj stav nakon odlaska trenera za kojeg je volio igrati.

Što se samog 58-godišnjeg Phila Jacksona tiče, on odlazi iz NBA lige kao jedan od njenih najuspješnijih trenera, s ukupno devet naslova prvaka – šest osvojenih s Chicago Bullsima i tri s LA Lakersima. Njegov petogodišnji ugovor s Lakersima, vrijedan 30 milijuna dolara, istječe krajem mjeseca. U ukupnoj trenerskoj karijeri, Jackson je naredao 832 pobjede uz samo 316 poraza, što je bolje od bilo kojeg drugog trenera u povijesti NBA-a.

XS
SM
MD
LG