Linkovi

Sanader: Kandidatura za EU bitno ojačala položaj Hrvatske (20/6/04) - 2004-06-19


Na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu hrvatska vlada večeras će proslaviti kandidaturu za ulazak u EU. Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da je kandidatura bitno ojačala položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

Premijer Ivo Sanader kazao je danas u Šibeniku da je kandidatura za članstvo u EU podigla kreditni rejting države i cijenu hrvatskih obveznica. Dodao je da je Hrvatska odlukom Europskog vijeća dobila priliku da pokaže svoju sposobnost i snagu poduzetništva. "Odnos prema Hrvatskoj," rekao je, " od sada će biti drugačiji, a strani ulagači, partneri i turisti promatrat će je kao članicu Unije." Govoreći na skupu, na kojem su se okupili gospodarstvenici i poduzetnici, premijer je kazao da je Europa jučer Hrvatsku priznala "kao državu funkcionirajuće demokracije, stabilnog političkog poretka i tržišnog gospodarstva".

Njegova je procjena da bi pregovore o priključenju, koji će započeti 2005, Hrvatska mogla završiti za dvije do dvije i pol godine. "Za punopravno članstvo mogli bi biti spremni do 2007, a tada je odluka na EU," rekao je Sanader. Dodao je da Hrvatska mora biti spremna na žrtve i odricanja, želi li biti konkurentna na europskom trzžištu . Dobivanje statusa kandidata vlada će proslaviti večeras na glavnom zagrebačkom trgu koncertom i podizanjem zastave EU. Zastavu će na jarbol podignuti osobno premijer Sanader, koji kandidaturu ocjenjuje najvećim uspjehom svoje vlade.

XS
SM
MD
LG