Linkovi

Treba li uskratiti pričest političarima zbog njihovih stavova? (20/6/04) - 2004-06-19


Američki biskupi zaključili su na privatnom sastanku u Denveru da će svaki biskup moći pojedinačno zaključiti hoće li političarima u svojoj biskupiji uskratiti svetu pričest zbog njihovih političkih stavova. Neki biskupi najavljuju da će uskratiti pričest političarima koji se ne protive pobačaju. Drugi pak ne žele miješati politiku i crkvene obrede. U međuvremenu, jedna je skupina zatražila od Savezne porezne uprave da istraži financijsko poslovanje najmanje jednog katoličkog biskupa.

Biskup Michael Sheridan zatražio je od svojih župljana da ispune moralnu obavezu i na izborima uskrate glasove onim kandidatima koji zagovaraju pravo na pobačaj, istraživanja na matičkim stanicama, te istospolne brakove. Biskup je s takvim zahtjevom otišao predaleko – smatraju Rob Boston i njegove kolege u organizaciji “Ujedinjeni Amerikanci za odvojenost crkve od države”. Ta skupina, sa sjedištem u Washingtonu, zatražila je od Savezne porezne uprave da dijecezi biskupa Sheridana u Colorado Springsu ukine pravo na izuzeće od plaćanja poreza. Taj zahtjev temelji se na zakonskoj odredbi prema kojoj skupine izuzete od plaćanja poreza nemaju pravo sudjelovati u izbornim kampanjama političara i stranaka.

“U sadašnjoj klimi - kad je vrlo jasno da u predizbornoj kampanji predsjednik Bush ima jedno stajalište, a John Kerry potpuno suprotno – mi smatramo da je biskupovo pismo, ustvari, neizravna poruka kojom se katolicima kaže da će im biti uskraćena pričest ukoliko ne budu glasovali za Republikansku stranku,” rekao je.

Istina, biskup Sheridan u pastoralnoj poruci kaže svojim župljanima da ne izdvaja nijednog konkretnog kandidata, nego da govori o temama i pitanjima, a ne pojedinim političarima.

Louis Giovino direktor je za veze s javnošću u Katoličkoj zajednici za vjerska i građanska prava, sa sjedištem u New Yorku. On tvrdi da organizacija Ujedinjeni Amerikanci za odvojenost crkve od države namjerno ignorira biskupovo naglašavanje da se ne želi izjašnjavati za nijednog kandidata. Gospodin Giovino tvrdi da zna razlog tog ignoriranja.

“Oni su odavno poznati po anti-katoličanstvu i kadgod se ovako nešto dogodi oni odmah skaču za vrat Katoličkoj crkvi i urlaju o statusu izuzeća od poreza,” kaže gospodin Giovino.

Ustvari, zadnji put kad je organizacija Ujedinjeni Amerikanci tražila od Savezne porezne uprave da ukine status neplaćanja poreza – zahtjev se odnosio na protestantskog svećenika koji je oglasom u novinama pozivao vjernike da glasuju za Billa Clintona. To se dogodilo 1992.godine i crkva tog protestantskog svećenika je zbilja izgubila status po kojem je bila izuzeta od plaćanja poreza.

Gospodin Giovino iz Katoličke zajednice tvrdi da organizacija Ujedinjeni Amerikanci traži od države da ušutka Katoličku crkvu i da je spriječi u izjašnjavanju o životnim pitanjima. To kategorički odbacuje Rob Boston iz organizacije Ujedinjeni Amerikanci za odvojenost crkve od države, naglašavajući da crkva ima mogućnost izbora – ili se baviti politikom i odreći se poreznog izuzeća, ili pak zadržati status neplaćanja poreza i ostati u vjerskim okvirima.

XS
SM
MD
LG