Linkovi

Clintonovi memoari: Afera Lewinsky 'najtamniji dio mojeg unutarnjeg života' (20/6/04) - 2004-06-19


U objavljenim izvadcima iz novih memoara bivšeg predsjednika Billa Clintona u detalje se opisuju posljedice njegove afere s Monicom Lewinsky, a predsjednik se također razračunava s nekim bivšim političkim protivnicima. U dijelovima knjige koje je prenio Associated Press, gospodin Clinton kaže da je notorna afera Lewinsky iznijela na vidjelo "najtamniji dio njegovog unutarnjeg života".

Bivši predsjednik u svojim memoarima piše da je, kada je konačno priznao aferu, njegova supruga izgledala kao da ju je "netko udario šakom u želudac", te da su nakon toga zajedno dana godinu dana išli u bračno sasvjetovalište.

Kako nadalje piše, nakon afere Lewinski je shvatio da se ponekad ponaša samodestruktivno, što proizlazi iz njegovog teškog djetinjstva. Otac Billa Clintona stradao je u prometnoj nesreći nedugo prije nego što je Clinton rođen, a njegov poočim bio je alkoholičar, koji je često maltretirao njega i njegovog brata Rogera.

U svojim memoarima, naslovljenim "Moj život", Bill Clinton piše da se tijekom dva mandata često borio protiv nezakonitih pokušaja republikanaca da ga potkopaju. Također spominje da je upozorio tada novoizabranog predsjednika Busha da Osama bin Laden i al-Qaida predstavljaju ozbiljnu prijetnju, no da Bush za to nije pokazao veće zanimanje i da je promijenio temu razgovora.

Knjiga predsjednika Clintona "Moj život" izlazi u izdanju kompanije Alfred A. Knopf u utorak. Prvo izdanje tiskano je u milijun i pol primjeraka. 57-godišnji bivši predsjednik dobio je za svoja sjećanja, kako je javljeno, predujam od 10 milijuna odlara. Za razliku od drugih bivših predsjednika, Bill Clinton je, kako se vjeruje, svoje memoare napisao sam, i to rukom. I prije objavljivanja, prodano je preko dva milijuna primjeraka njegove knjige. Na dražbeno sajtu eBay primjerci memoara s potpisom Billa Clintona već dostižu cijenu od 450 dolara.

XS
SM
MD
LG