Linkovi

Povećava se američki trgovinski deficit (19/6/04) - 2004-06-19


Američki trgovinski manjak dostigao je rekodnu razinu u prvom tromjesječju ove godine. Razlog za to je što Amerikanci i dalje nesmanjeno kupuju strane proizvode.

U razdoblju od siječnja do ožujka američki trgovinski deficit povećao se na 145 milijardi dolara što je za 18 milijardi dolara više nego u prijašnjem tromjesječju. Ukupni američki trgovinski manjak u protekloj godini iznosio je rekordnih 542 milijarde dolara. Kako na primjeru američko-kineskih trgovinskih odnosa pojašnjava ekonomist Jim Glassman iz financijske tvrtke J-P Morgan Chase, trenutni manjak odražava se i na priljev investicija iz inozemstva.

"Budući da imamo veliki trgovinski deficit s Kinom, Kinezima idu svi utrošeni dolari. Kako oni ne kupuju toliko američke robe koliko mi njihove, oni moraju uložiti u naša financijska tržišta, kao što su državne obveznice. Dakle, na neki način, oni nas kreditiraju dok mi kupujemo njihove proizvode."

Ekonomist Jim Glassman dodaje da trenutni trgovinski manjak odražava pozitivne globalne trgovinske trendove, premda se često opisuje kao nešto negativno.

"Kina vezuje svoju valutu za dolar. Veliki dio Azije plasira svoje proizvode na američko tržište i tako koriste američku ekonomiju za svoj vlastiti razvitak. To je jako dobro, na taj način jednoj trećini svijeta donosi se prosperitet, a mi smo partneri u tom procesu. To se ne bi moglo dogoditi da Sjedinjene Države nisu dopustile lagan pristup našim tržištima."

Uvoz u Sjedinjene Države u porastu je dok je ekonomija porasla za pet posto u prvom tromjesječju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trenutni trgovinski manjak iznosi oko pet posto ukupne američke ekonomije vrijedne oko jedanaest i pol bilijuna dolara. Gospodin Glassman kaže da bi toliki trgovinski deficit mogao izazvati financijsku krizu u manjim zemljama, no Sjedinjene Države mogu ga podnositi godinama. Kad druge zemlje prosperiraju i počnu trošiti svoj novac na američke proizvode onda će se i trgovinski deficit smanjiti, zaključuje gospodin Glassman. (žc)

XS
SM
MD
LG