Linkovi

G8 zamjenjuje Vijeće sigurnosti? - 2004-06-18


Međunarodne se organizacije mijenjaju: proširuje se njihovo članstvo, važnost im slabi ili jača, a i svrha im je često drugačija nego u prošlosti. Jedna od novijih institucija svjetskog poretka je skupina G8, koja okuplja sedam najvećih inudstrijskih sila Zapada te Rusije. Hoće li G8 u budućnosti imati još veću ulogu u osiguranju svjetske sigurnosti – na ovo pitanje odgovaraju dva američka i jedan ruski stručnjak, koji su nedavno gostovali na panelu u Glasu Amerike.

Paul Goble, savjetnik u Uredu za međunarodne programe vlade, u čijem je sklopu i Glas Amerike, kaže da bi skupina G8 mogla dovesti do ključnih promjena na svjetskoj diplomatskoj sceni: "Međunarodne organizacije koje su stvorene na kraju drugog svjetskog rata odgovarale su tadašnjim uvjetima, ali ne i današnjici. G8 predstavlja pokušaj da se premosti razlika između starog i novog – da se prijeđe iz svijeta hladnog rata u svijet koji je potpuno drugačiji."

No, posljednjih godina razlike između Europe i Amerike – odnosno zemalja koje čine skupinu G8 - sve su naglašenije. To je posebno došlo do izražaja na slučaju Iraka. Međutim, Nikolas Gvozdev, vanjskopolitički stručnjak koji radi u Centru Nixon, podsjeća da su razlike između Zapadne Europe i Amerike postojale i u prošlosti, ali da su njihovi državnici uvijek uspjevali postići kompromis i jedinstvo.

Primjer je takvog trenda – kaže Nikolas Gvozdev – i posljednji summit skupine G8, koji je prije desetak dana održan u Sjedinjenim Državama: "Na njemu je vlada predsjednika Busha postigla dvije diplomatske pobjede. Iako još treba vidjeti hoće li podrška saveznika u Iraku biti ustrajna, činjenica je da su saveznici podržali privremenu vladu. Također, u načelu, podržali su i američku ideju o važnosti demokratskih reformi na Srednjem istoku – što je u dugoročnom smislu povezano s ratom protiv terorizma."

Nikolas Gvozdev smatra da europsko-američke razmirice postoje, ali da ih mediji također i prenaglašavaju. U skupini G8 zanimljiva je uloga Rusije, koja – iako nije jedna od najbogatijih zemalja svijeta – već deset godina sudjeluje u njezinom radu.

Nikolai Zlobin, umirovljeni profesor na Moskovskom sveučilištu, kaže da je njegovoj zemlji vrlo važno da je članica ovog ekskluzivnog kluba: "Danas se međunarodne odluke, kao što smo vidjeli prošle godine na primjeru Iraka, donose i na drugim mjestima, a ne samo u Vijeću sigurnosti. Kremlj nije siguran koliko će dugo, i hoće li uopće, Vijeće sigurnosti biti važan faktor. Vrlo je vjerojatno da će skupina G8 biti mjesto gdje će se ubuduće donositi odluke, da će na izvjestan način zamijeniti Ujedinjene narode."

XS
SM
MD
LG