Linkovi

Ključ stabilnosti na Srednjem istoku - jačanje demokracije, obrazovanja (19/6/04) - 2004-06-18


Dok je pozornost mnogih svjetskih čelnika i diplomata usmjerena na primopredaju vlasti u Iraku 30. lipnja, neki drugi nastavljaju s pokušajima oživljavanja srednjo-istočnog mirovnog procesa. Jedna od utjecalnih ličnosti iz tog područja smatra da su jačanje demokracije, obrazovanja i drugih vrijednosti – apsolutno ključni za uspostavljanje dugoročne stabilnosti na Srednjem istoku. Tako misli i liberalni politički analitičar, poslovni čovjek i pisac Tarek Heggy.

Tarek Heggy, koji sebe naziva egipatskim patriotom, ističe da stvarnom napretku na Srednjem istoku ne mogu pridonijeti društva u kojima vjera vlada svim aspektima političkog i ekonomskog života. Gospodin Heggy kaže da je glavni zadatak muslimana u tom području – vraćanje islama ne njegovu čisto vjersku razinu: "I krščanstvo i judaizam su religije, ali ne u smislu sveobuhvatne dokrine po kojoj se uređuje sve uživotu. Takvom se uređivanju svi protivimo. Protive se i kršćani i židovi i muslimani. Želimo poštovati vjerske osjećaje ljudi, ali na religiju trebamo gledati samo kao na religiju. Točka.

Postavljanje vjerskih filtera nije jedini problem s kojim se sučeljava arapski svijet – kaže gospodin Heggy. U 18. stoljeću – kako kaže – došlo je do povlačenja suvremenog islama, a istovremeno i do političkog gušenja i drugih problema. Sve to je u ogromnoj mjeri dovelo do statitičnosti tih društava.

Činjenica je da je Srednji istok sad sučeljen sa geografskim i politčkim pitanjima koja bi lako mogla izazvati veliko nasilje. “U temelju tih ideja je sam zemljopis Arabije. Oni, naime, nisu nikad razumjeli koncept nacije, ili države. Razumjeli su međutim smisao plemena. Svako je pleme za sebe i svaki je od članova lojalan svom plemenu. Između tvog i nekog drugog plemena su pješčane dine i velika prostranstva, a kad ti dođe netko iz drugog plemena onda ti može donijeti jedino zlo. Oni te napadaju zbog izvora vode, zbog žena, i bilo čega drugog. Dakle, mržnja prema drugima je geo-politički motivirana.”

Gospodin Heggy također smatra da prevaziđeni obrazovni sustav u toj regiji mora biti promijenjen, kako bi se uvela suvremenost na Srednji istok. On se zalaže za otvoreni i sekularni obrazovni program. A takav program – kako kaže – nema ni nacionalnost, ni vjeru. Kemija, fizika, matematika, povijest i zemljopis nisu ni židovski, ni muslimanski, ni kršćanski, nego su jednostavno – znanost, ističe Tarek Heggy u razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG