Linkovi

Financijski problemi obitelji vojnih rezervista (19/6/04) - 2004-06-18


U posljednje dvije i pol godine, američka je vojska mobilizirala oko 300 tisuća rezervista koji služe ili su služili u Afganistanu i Iraku. Zbog dugotrajne i često neplanirane službe u vojsci, ovi civili i njihove obitelji sve češće imaju financijske probleme.

Isebel Raymundo iz New Hampshirea je medicinska sestra. Njezin suprug, koji je već više od godinu dana u Iraku, je auto-mehaničar koji je do odlaska na Srednji istok radio za General Motors. Plaća u General Motorsu bila je znatno veća nego što je vojna plaća i zato je njegova supruga sada morala potražiti dodatni posao – već nekoliko mjeseci navečer obavlja posao čistačice u jednoj firmi.

Gotovo polovica američkih vojnika u Iraku su rezervisti, odnosno pripadnici Nacionalne garde. Statistika pokazuje da se financijska situacija dobrog dijela njihovih obitelji – zapravo više od trećine njih – pogoršala otkako su otišli u vojsku. Mnoge firme – na dobrovoljnoj bazi – svojim uposlenicima koji su u rezervi isplaćaju razliku između civilne i vojne plaće. Mnoge tvrtke nastavljaju plaćati i zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Međutim, tvrtke su to obavezne činiti jedino u Kaliforniji, dok u drugim državama to čine na dobrovoljnoj bazi. Velikim tvrtkama kao i državnim institucijama i nije toliko teško pomagati svojim uposlenicima na ovaj način, no manjim firmama - jest. Zato je američki Kongres usvojio nekoliko zakona koji rezervistima olakšavaju novčane probleme.

Prvo, tvrtke ne mogu otpustiti zaposlenika koji se nalazi u rezervi. Po povratku iz vojne službe, rezervist mora dobiti isti ili sličan posao koji je obavljao prije odlaska u vojsku. Zajmodavcima se otežava ovrha u slučaju obitelji kojima je član u vojnoj rezervi, a kamate na račune od kreditnih kartica mogu biti najviše šest posto. Obitelji rezervista – dok su oni u vojsci - ne mogu se prisilno iseljavati iz stana ili kuće koju iznajmljuju, a ne može im se niti oduzeti automobil koji su kupili na zajam.

Građanske parnice u slučajevima poput bankorta, zaplijene imovine zbog neplaćanja računa ili razvoda također se obustavljaju dok je rezervist na službi u oružanim snagama. Uz to, rezervisti na svoju plaću u vojsci ne trebaju plaćati porez.

XS
SM
MD
LG