Linkovi

Hrvatska kandidat za Europsku uniju (18/6/04) - 2004-06-18


Hrvatska je i službeno kandidat za EU.

Europska gotovo prazna čekaonica dobila je u petak i službeno pojačanje - Hrvatska s kandidatskim statusom očekuje otvaranje pregovora početkom iduće godine, po svoj prilici u ožujku.

Od današnjeg dana Republika Hrvatska ima pristup raspoloživim sredstvima Unijine pomoći mada će se pravi okviri pa i količina tzv. pretpristupne asistencije znati do listopada, a u Uniji dogovoriti do kraja godine.

Europska Komisija mora napraviti prijedlog mandata za pregovore; pregovori će se temeljeti na iskustvima zadnjeg proširenja. Pregovori bi mogli trajati od dvije i pol do najviše tri godine što znači da će Hrvatska biti spremna za članstvo u 2007. godini. O Uniji ovisi datum otvaranja vrata.

Nakon toliko godina čekanja i toplo – hlandih odnosa s Unijom gdje je hladnoća ipak prevladavala, sa kandidatskim je statusom otvorena nova stranica odnosa. Čestitke su uputili, smiješeći se pred kamerama, predsjedavajući Europskim vijećem Irac Bertie Ahern, visoki izaslanik za vanjsku politiku Javer Solana i Komisijin predsjednik Romano Prodi.

"Zaslužili ste biti kandidatima" - kazao je Prodi. Čestitke pripadaju svim ljudima Hrvatske, uzvratio je premijer Ivo Sanader.

Na konferenciji za novinare premijer je izjavio da pravi posao tek počinje i da će se Vlada snažnije posvetiti promjenama na unutarnjepolitičkom planu s naglaskom na nužne reforme europeizacije, pogotovo one koje će dati temelja naglašenijem privrednom rastu.

U zaključcima Europskog vijeća ističe se da će novi status Hrvatske na nastavak reformi ohrabriti i druge zemlje regije zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG