Linkovi

Jesu li Saddam Hussein i al-Qaida surađivali ili ne? (18/6/04) - 2004-06-18


Republikanci i demokrati u američkom Kongresu različito tumače zaključke do kojih je došla neovisna, nadstranačka komisija koja ispituje obavještajne i druge propuste u vezi s terorističkim napadima na New York i Washington 2001.godine. Jedan od vodećih članova Kongresa ističe da su nalazi neovisne komisije potvrdili ono što je kongresna istraga još ranije zaključila, a to je da Saddam Hussein i al-Qaida nisu surađivali.

Vodeća demokratska zastupnica u kongresnom Odboru za obavještajni rad – Jane Harman – ističe da je istraga koju su zajedno proveli Zastupnički dom i Senat još ranije ukazala da nije postojala nikakva suradnja između Iraka i al-Qaide. Ona, međutim, dodaje da je Irak, u međuvremenu, zbilja postao centar terorističkih aktivnosti.

“Prije rata nije postojao odnos suradnje između al-Qaide i Saddama. Na žalost, poslije rata – zbog lošeg planiranja – Irak je postao kao magnet i sve moguće terorističke organizacije svijeta vjerojatno tamo imaju svoj komad zemlje i otamo normalno komuniciraju.”

Komentari zastupnice u Kongresu Jane Harman uslijedili su u trenutku kad se administracija predsjednika Busha ponovno našla u obrambenom položaju glede pitanja iračkih veza s al-Qaidom. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan jučer se prepirao s novinarima koji su tvrdili da su izjave Bijele kuće o prijeratnim vezama al-Qaide i Bagdada u suprotnosti s najnovijim nalazima neovisne komisije.

“Pogledajte činjenice…da, predsjednik stoji iza svojih izjava da je režim Saddama Husseina imao veze s teroristima, uključujući i al-Qaidu…osnov za tu tvrdnju je, kako sam rekao, u izjavama državnog tajnika Powella i direktora CIA-a Teneta, a to je sukladno s onim što kaže komisija. Veze i kontakti postojali su u proteklih deset godina.”

Mnogi republikanci u Kongresu pridružili su se predsjedatelju Zastupničkog doma Dennisu Hastertu, koji je doveo u pitanje medijske izvještaje prema kojima je neovisna komisija zaključila da nije postojala veza između Saddama Husseina i al-Qaide. … S demokratske strane, čelnica manjinske stranke u Zastupničkom domu Nancy Pelosi zahtjeva od predsjednika Busha da ukloni nedoumice oko toga koji su razlozi naveli Sjedinjene Države da započnu rat u Iraku. Demokrati također kažu da su najnovije informacije koje je objavila neovisna komisija ukazale na nužnost većeg nadzora nad obavještajnim službama.

XS
SM
MD
LG