Linkovi

CSM: 'Pentagon traži zeleno svjetlo za špijuniranje Amerikanaca' (18/6/04) - 2004-06-18


Među temama koje su dobile najviše prostora u današnjim američkim novinama je reagiranje na zaključke neovisne komisije koja je istraživala eventualne propuste u vezi s terorističkim napadima na New York i Washington 2001.godine.

U naslovu, New York Times navodi na je “Doveden u pitanje gotovo svaki od aspekata reagiranja” vlasti na terorističke napade od 11.rujna. “Tijekom proteklih 19 mjeseci istrage, komisija je pokazala da su napadi od 11.rujna bili očekivani, makar u načelu, te su mogli biti i spriječeni da nije bilo pogrešnih procjena, grešaka i propusta, od kojih su neki bili i unutar Bijele kuće” – piđe New York Times.

Washington Post u naslovu ističe da su američka uprava za civilno zrakoplovstvo i vojni dužnosnici bili nespremni za sučeljavanje s napadom kakav je izvršen 11.rujna 2001.godine. “… Bili su toliko zaslijepljeni i dezorganizirani da su lovci-presretači bili poslani da presretnu fantomske zrakoplove, dok su se oni pravi nesmetano obrušili na svoje ciljeve” – piše vašingtonski list.

Iz Christian Science Monitora izdvajamo tekst pod naslovom “Pentagon traži zeleno svjetlo za špijuniranje Amerikanaca”. Bostonski list se poziva na tjednik Newsweek izvještavajući o zahtjevu ministarstva obrane da prikuplja podatke o Amerikancima, bez njihovog znanja. Prema sadašnjim propisima to se ne može činiti, te je senatski Odbor za obavještajni rad, na zatvorenoj sjednici, dopunio Zakon o zaštiti privatnosti odredbom koja izuzima Pentagon iz zakonskih ograničenja – navodi bostonski list.

XS
SM
MD
LG