Linkovi

Bradtke: Naglasak treba biti na provedbi reformi, a ne na 'magičnom datumu' (18/6/04) - 2004-06-17


U Bruxellesu su se jučer susreli ministri vanjskih poslova tri zemlje aspirantice na članstvo u NATO savezu - Hrvatske, Albanije i Makedonije. Nakon sastanka zajednički su izjavili kako ne očekuju da na istanbulskom summitu ovaj mjesec budu pozvani u članstvo, već očekuju da se NATO savez jasno očituje o njihovoj perspektivi. O izgledima ove tri zemlje za članstvo u zapadnom vojnom savezu razgovaramo s Robertom Bradtkeom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja.

Robert Bradtke kaže da će na predstojećem summitu NATO-a Sjedinjene Države jasno ukazati da su Hrvatska, Makedonija i Albanija postigle značajan napredak u okviru akcijskog plana "Reći ćemo im da su vrata NATO saveza otvorena, da želimo da uđu kroz ta vrata i da ćemo im pomoći da uđu. Isto tako, pošteno ćemo im reći da trebaju još mnogo toga učiniti – još nisu spremni za članstvo i treba napraviti pomake na političkim, ekonomskim i obrambenim reformama. Reći ćemo im da ćemo im mi u tome i pomoći."

Gospodin Bradtke kaže da savez zasad nije pokušao odrediti datume za pozive za sljedeći krug proširenja. Po njemu, aspirantice za članstvo trebaju se usredotočiti na reforme, a ne pretjerano se baviti nekim - citiramo – "magičnim datumom" u budućnosti.

Robert Bradtke kaže da je učlanjenje u NATO savez fundamentalno drugačije od pristupanja Europskoj uniji: "Dva su temeljna pitanja – je li riječ o demokratskoj zemlji, odnosno, hoće li ta zemlja ostati demokratska u budućnosti i drugo, može li ta zemlja dati doprinos sigurnosti saveza. Dakle, ne da samo bude potrošač sigurnosti, već i njezin proizvođač."

Gospodin Bradtke sudjelovao je ovaj tjedan i na saslušanju u Zastupničkom domu američkog Kongresa na kojem se raspravljalo o američkim inicijativama na predstojećem summitu NATO-a. Robert Bradtke je tijekom svoje karijere u američkoj diplomaciji između ostaloga obnašao dužnosti u tadašnjem američkom konzulatu u Zagrebu, za vrijeme bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG