Linkovi

'Saddam nije bio povezan s al-Qaidom' (17/6/04) - 2004-06-17


Dvostranačka neovisna komisija koja istražuje terorističke napade od 11. rujna 2001. nije pronašla nikakve dokaze da je Saddam Hussein surađivao s al-Qaidom. Prema nalazima komisije, organizatori napada prvotno su planirali oteti deset putničkih zrakoplova.

U izvještaju komisije kaže se da je Saddam Hussein uputio visokog dužnosnika svoje obavještajne službe na sastanak s Osamom bin Ladenom 1994, te da je al-Qaida tražila od Iraka zemljište za organiziranje logora za obuku, no da Irak, kako se čini, nikada nije odgovorio na taj zahtjev.

Evo što je o tome kazao Douglas McEachin, bivši zamjenik direktora CIA-e za obavještajne aktivnosti i član komisije: "Postoje izvješća o kontaktima između Iraka i al-Qaide, do kojih je došlo nakon što se bin Laden vratio u Afganistan, ali, kako se čini, oni nisu doveli do suradnje. Dva bliska bin Ladenova suradnika niječu postojanje bilo kakvih veza između al-Qaide i Iraka. Za sada nismo pronašli bilo kakve vjerodostojne dokaze da su Irak i al-Qaida surađivali na organiziranju napada na Sjedinjene Države."

Komisija također smatra da američki sustav protuzračne obrane nije bio spreman za napade kakve je izvela al-Qaida. Prema danas objavljenom izvještaju, dužnosnici vojske i zrakoplovstva morali su improvizirati da bi odgovorili na izazov za koji nisu bili obučeni.

U izvještaju se kaže da u protokolima za otmice zrakoplova nije bilo predviđeno da bi otmičari mogli upotrijebiti zrakoplove kao rakete s navođenjem.

Komisija je nadalje zaključila da je dopredsjednik Dick Cheney naredio vojnim zrakoplovima da obore bilo koji zrakoplov na putu za Washington, no da ta naredba nije došla do pilota vojnih lovaca prije nego što se posljednji oteti zrakoplov srušio.

Administracija predsjednika Busha u više je navrata ustvrdila da su Saddam Hussein i al-Qaida bili povezani prije napada od 11. rujna, te je tu navodnu vezu upotrijebila kao jedan od razloga za pokretanje rata protiv Iraka. Međutim, zaključci komisije pobijaju tu tvrdnju. Ipak, početkom tjedna dopredsjednik Dick Cheney ponovno je izjavio da je irački diktator imao "dugogodišnje veze s al-Qaidom".

Predsjednik Bush kasnije je branio ovu tvrdnju ovim riječima: "Zarqawi je najbolji dokaz veze između al-Qaidinih 'ispostava' i al-Qaide. On i dalje ubija. Sjetimo se izmjenjivanja e-maila između čelništva al-Qaide i njega o tome kako će spriječiti napredovanje prema slobodi. Saddam Hussein je također imao veze s terorističkim organizacijama."

U izvještaju komisije također se kaže da se al-Qaida drastično promijenila i da je, nakon napada na New York i Washington i američke invazije Afganistana, postala decentralizirana. No, direktor komisije Philip Zelikow kazao je da bin Ladenova organizacija i dalje ostaje predana organiziranju još jednog velikog napada na Sjedinjene Države: "Al-Qaida i druge ekstremističke organizacije će vjerojatno nastaviti iskorištavati "curenje" informacija o nacionalnoj sigurnosti u medije, te otvorene izvore informacija o tehnikama kao što su miješanje eksploziva i korištenje elektroničkih naprava. Al-Qaida bi mogla modificirati tradicionalnu taktiku kako bi izbjegla otkrivanje ili prepad anti-terorističkih snaga. No, bez obzira, ona i dalje radi na organiziranju novog napada na Sjedinjene države, u kojem bi izazvala masovne žrtve."

Komisija će danas okončati javni dio zakazanih svjedočenja, a konačni će izvještaj izdati do kraja srpnja.

Dnevnik New York Times u današnjem uvodniku piše da bi se predsjednik Bush trebao ispričati američkom narodu zbog – kako je rečeno – "očigledno nepoštenih pokušaja da poveže rat u Iraku s ratom protiv terora".

Prema pisanju Timesa, između Saddama Husseina i al-Qaide nije bilo veza, te da bi se predsjednik trebao ispričati Amerikancima zato što ih je pokušao uvjeriti da je Irak bio povezan s terorističkim napadima od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG