Linkovi

NYT: Komisija oslabila ionako načetu bilancu predsjednikovih opravdanja za angažman u Iraku (17/6/04) - 2004-06-17


New York Times piše da je predsjednik Bush ponovno prisiljen u defanzivni položaj nakon što je neovisna komisija dovela u pitanje još jedan od njegovih razloga za odlazak u rat protiv Iraka. “Dovodeći u pitanje postojanje bilo kakve veze između Iraka i al-Qaide, komisija je oslabila ionako načetu bilancu predsjednikovih opravdanja za angažiranje vojske na rušenju Saddama Husseina” – ocjenjuje njujorški list.

“Broj komada kemijskog i biološkog oružja pronađenih u Iraku - nijedan … Broj Iračana koji američku koaliciju doživljavaju kao oslobodioce – 2 posto … Broj al-Qaidinih ljudi koji su zadnjih godina bili u Iraku – 1” – navodi New York Times. List odmah bilježi i reakciju kojom se na nalaze komisije oglasio predsjednički kandidat John Kerry, koji je – kako se navodi – ponovio da je gospodin Bush “obmanuo” američki narod glede potrebe za pokretanjem rata.

"Komisija je priopćila da nije otkrila nikakav “odnos suradnje” između Iraka i al-Qaide, čime je dovedeno u pitanje jedno od glavnih opravdanja koje je Busheva administracija koristila za pokretanje rata u Iraku” – navodi se u prvoj rečenici izvještaja Washington Posta. List podsjeća da je prije samo dva dana dopredsjednik Cheney ponovio da je “Hussin imao dugogodišnje veze s al-Qaidom”.

Vodeći vašingtonski list izvještava i o priopćenju 27 umirovljenih američkih ambasadora i generala koji optužuju administraciju predsjednika Busha da ne razumije današnji svijet. “Nikad u dva i pol stoljeća naše povijesti Sjedinjene Države nisu bile toliko izolirane od svijeta, niti su druge zemlje u tlikom broju strahovale od nas i osjećale nepovjerenje” – prenosi iz priopćenja umirovljenih diplomata i visokih časnika Washington Post.

XS
SM
MD
LG