Linkovi

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku (17/6/04) - 2004-06-17


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju, u kojoj se poziva na povratak punog suvereniteta narodu Iraka. U toj rezoluciji, čiji su pokrovitelji bili Sjedinjene Države, Britanija i Rumunjska, izražava se podrška okončanju okupacije Iraka, povratku punog suvereniteta prijelaznoj iračkoj vladi i početku političkog procesa koji će dovesti do usvajanja novog ustava i dolaska na vlast izabrane vlade Iraka.

Ta rezolucija također produžava mandat multinacionalnih snaga da čuvaju sigurnost na zahtjev nove vlade, definira ulogu Ujedinjenih naroda u pomaganju novoj vladi, te traži od drugih zemalja da pomognu Iraku u prijelazu s tiranije na demokraciju. John Negroponte je američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, a uskoro će preuzeti dužnost američkog veleposlanika u Iraku. Kako kaže, usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti upućuje poruku iračkom narodu: "Jednoglasno usvajanje rezolucije 1546 predstavlja jasni dokaz široke međunarodne podrške za – citiram iz rezolucije – "savezni, demokratski, pluralistički i ujedinjeni Irak u kojem će se u potpunosti poštivati politička i ljudska prava".

U rezoluciji Vijeća sigurnosti jasno se kaže da irački suverenitet neće biti ograničen i da će prijelazna vlada Iraka imati ovlasti ne samo tražiti, već i odbiti vanjsku pomoć. Vlada Iraka imat će zadnju riječ o nazočnosti međunarodnih snaga, a irački čelnici kontrolirat će iračke snage sigurnosti. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da usvajanje rezolucije Ujedinjenih naroda: "pokazuje svijetu da su članice Vijeća zainteresirane za suradnju u Iraku kako bi ta zemlja bila demokratska, mirna i slobodna. Mislim da je ovo vrlo važan trenutak u procesu u kojem ćemo ostvariti svoje ciljeve. Ove zemlje shvaćaju da će slobodni Irak služiti kao katalizator promjena na širem Srednjem istoku, što je važan dio uspješne borbe protiv terora. Očekujem da zemlje u tome daju svoj doprinos prema vlastitom nahođenju".

30. lipnja, iračkoj prijelaznoj vladi bit će predan puni suverenitet, a koalicijska prijelazna uprava prestat će postojati. Irački narod već se nalazi na putu odlučivanja o svojoj sudbini.

XS
SM
MD
LG