Linkovi

U Detroitu, zoološki vrt bez slona! (17/6/04) - 2004-06-16


Zoološki vrt bez slona? Pitanje gotovo zvuči nevjerojatno, no dogodilo se, i to u Detroitu. Uprava ovog zoološkog vrta odlučila je da će par svojih azijskih slonova, Wandu i Winkya, pokloniti nekom drugom zoološkom vrtu, gdje će njihov život biti kvalitetniji – više prostora, društvo drugih slonova te toplija klima. Iako u Detroitu ovakva darežljivost mnoge nije oduševila – kakav je to zoološki vrt bez slonova? – ova odluka ukazuje na sve izraženiji trend u Americi, kada je u pitanju kvaliteta života životinja koje - recimo to tako - “žive u ropstvu”.

Naime, zoološki vrtovi, a još više cirkusi, sve su više meta kritika jer su to navodno “ostaci 19. stoljeća” – tvrde aktivisti za prava životinja. Oni kažu da danas postoje mnogo humaniji – i zanimljiviji - oblici zabave te da nije potrebno gladati lavove kako skaču kroz vatreni obruč ili slonove koji su propinju na zadnje noge. Što se zooloških vrtova tiče – da bi djeca nešto naučila o divljim životinjama više i ne trebaju otići do zoo-a, tvrde aktivisti za zaštitu životinja.

U Americi je ionako primjetan trend da se životinje, pogotovo kućni ljubimci, vrlo često tretiraju poput ljudi – zlatne ribice imaju svog veterinara, konji odlaze pedikeru, a mnogi su zoološki vrtovu danas posvećeni “njegovanju i čuvanju” životinja, a ne njihovom pukom prikazivanju radi zabave posjetitelja.

Zbog toga su u američkim zoološkim vrtovima kavezi sve rijeđa pojava. Težnja je da životinje imaju što više prostora, te da uvjeti života budu što prirodniji i sličniji njihovoj postojbini. Društvene životinje, poput recimo majmuna, grupiraju se zajedno, kako im ne bi bilo dosadno. Naglašava se obrazovna i ekološka komponenta zoološkog vrta, umjesto zabavne, koja je dominirala posljednjih stotinu godina.

Kako se radi o skupim projektima, mnogo skupljim od tradicionalnog zoološkog vrta s kavezima, kvalitetan zoološki vrt danas mogu imati tek najveći američki gradovi. Manja mjesta rješenje vide u vrtovima s manjim brojem životinja, često i domaćim životinjama, koje gradskoj djeci postaju sve egzotičnije. A slonove, slonove mogu ionako vidjeti i na televiziji – kažu aktivisti za prava životinja.

XS
SM
MD
LG