Linkovi

U Hrvatskoj prošle godine samo jedno suđenje zbog trgovine ljudima (16/6/04) - 2004-06-16


Nakon što je američko Državno tajništvo objavilo godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu, u kojem je rečeno da Hrvatska treba uložiti veće napore u zaustavljanju ove pošasti, novinarka Glasa Amerike Mirela Bruk pitala je Johna Millera, višeg savjetnika američkog državnog tajnika za pitanja trgovine ljudima, što hrvatska vlada može konkretno učiniti da bi bi bila skinuta s popisa zemalja koje ne ispunjavaju standarde u borbi protiv trgovine ljudima?

John Miller: Mislim da je u Hrvatskoj prošle godine održano samo jedno sudjenje za trgovinu ljudima i doista je potrebno da snage reda i zakona učine više ukoliko Hrvatska želi dobiti bolje ocjene. Zapravo nije cilj da neka zemlja dobije bolju ocjenu, cilj je pomoći žrtvama, odnosno kriminalce strpati u zatvor. Ovdje je riječ o kršenju ljudskih prava i čuvanju ljudskog digniteta. Trgovina ljudima je velik izazov i za javni zdravstveni sustav, kao i velik izazov zakonu i stabilnosti zemlje. Trgovina ljudima je, naime, povezana s organiziranim kriminalom i kriminalcima donosi godišnju zaradu od nekoliko milijardi dolara. Dakle, svi mi imamo obvezu učiniti nešto da bi spriječili takve zločine.

Prema američkim podacima, diljem svijeta preko državnih granica godišnje se prebacuje od 600 do 800 tisuća osoba za potrebe seksualne eksploatacije i prisilnog rada.

XS
SM
MD
LG