Linkovi

Irački Kurdi upozoravaju da više ne žele biti 'građani drugog reda' (16/6/04) - 2004-06-15


30. lipnja Irak će ponovno postati suverena država, kad međunarodna koalicija državne ovlasti preda novoj iračkoj vladi. Međutim, iračke se manjine – pogotovo Kurdi – pribojavaju da novo zakonodavstvo umanjuje neke od njihovih već stečenih sloboda.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je nedavno rezoluciju koja u Iraku predviđa federalni državni sustav. Dave Wippman, profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Cornell objašnjava bit ovakvog sistema: "U teoriji, federalni sustav predviđa – u nekim područjima života - razdiobu državnih ovlasti između centralne i lokalne uprave. U drugim područjima, federalizam predviđa i potpunu lokalnu samoupravu – ali u okviru jedinstvenog državnog sustava."

Federalizam se spominje i u nacrtu prijelaznog zakonodavstva za Irak, koje je usvojeno prije tri mjeseca. Međutim, konkretne zakonske odredbe koje jamče federalnu strukturu buduće države nisu bile spomenute u rezoluciju Ujedinjenih naroda – što vrlo brine Kudre i druge iračke manjine.

Kurdi već više od deset godina na sjeveru Iraka uživaju autonomiju i žele da tako ostane – kaže Mahmud Othman, ministar u novoj vladi, i sam po nacionalnosti Kurd. "To je dobar model. Taj bi model bio dobar i za ostatak Iraka, zbog toga što on donosi stabilnost i neku vrst demorkatskog sustava. Irak više ne smije biti unitarna država, bez posebnih jamstava za manjine. Manjine više ne žele biti građani drugog reda."

Kurdi prijete da će napustiti novu vladu, ako pravo na autonomiju ne bude zajamčeno. Pravni stručnjak Noah Feldman, koji pomaže u pisanju iračkog ustava, smatra da prijepor o pravima Kurda ukazuje na širi problem – važnost poštivanja prava svih iračkih manjina: "Rasprava o pravima manjina, i Kurda i ostalih, je legitimna. Njezina bit je univerzalna – kako uskladiti prava manjina s činjenicom da je demokracija vladavina većine."

Ova će pitanja postati još značajnija kad počne rasprava o budućem ustavu Iraka. Mahmud Othman upozorava da jedino jamstva o federalnom političkom sustavu mogu spriječiti građanski rat – čega se pribojavaju svi Iračani, bez obzira na etničku pripadnost.

XS
SM
MD
LG