Linkovi

Konzervativci protiv 'Fahrenheita 9/11' - telefonom i e-mailom (16/6/04) - 2004-06-15


Dokumentarac Michaela Moore "Fahrenheit 9/11" počinje se 25. lipnja prikazivati u američkim kinima. Film je u Cannesu dobio nagradu Zlatna palma, a kritizira navodnu nepripremljenost Bijele kuće za terorističke napade od 11. rujna, te - kako se tvrdi - vladine manipulacije u vezi činjenica koje su poslužile kao opravdanje za napad na Irak

Film je uspješno prebrodio probleme s distribucijom u Americi, ali se sada suočava s izazovom druge vrste.

Konzervativna organizacija Move America Forward, osnovana prošli mjesec kako bi ojačala podršku vojsci i ratu protiv terorizmu, pozvala je svoje pristaše da direktore kino dvorana u kojima će se prikazivati Mooreov film obavijeste - telefonski ili elektronskom poštom - o tome kako se ne slažu s njihovom odlukom da film prikažu.

"Michael Moore ima pravo reći što misli, ali isto pravo imamo i mi, milijuni građana koje vrijeđa njegova propaganda usmjerena protiv naše vojske" - izjavio je magazinu Variety osnivač organizacije Move America Forward Howard Kaloogian.

Tisuće pristaša ove konzervativne organizacije opskrbljene su adresama direktora kino dvorana u kojima će se film prikazivati.

Međutim, prognoza u filmskim krugama glasi - bilo kakva pozornost posvećena filmu "Fahrenheit 9/11", ovom filmu koristi. "Slagali se vi s ratom u Iraku ili ne, činjenica je da je dobro imati što manje cenzure, a ne što više" - kaže Tom Ortenberg, direktor distribucijske tvrtke Lions Gate Releasing, koja će prikazati ovaj film u američkim kinima.

XS
SM
MD
LG