Linkovi

Al-Qaida planirala napasti New York i Washington u svibnju 2001.? (15/6/04) - 2004-06-15


"Washington Post" jutros na naslovnici javlja da je al-Qaida možda bila odgodila planirane napade na New York i Washington sa svibnja za rujan. Prema zaključcima komisije koja istražuje napade od 11. rujna, planirana teroristička akcija odgođena je, jer vođa otmičara Mohamed Atta nije bio spreman. Otmičari su, naime, tek u svibnju i lipnju počeli odlaziti na probne letove diljem Sjedinjenih Država – piše "Washington Post", dodajući da će se o ovom otkriću vjerojatno povesti brojne rasprave, jer se do sada vjerovalo da su otmičari planirali napade u uskom vremenskom razdoblju oko 11. rujna.

Iz "New York Timesa" izdvajamo dvije sudske teme. Prva je – buduće suđenje Saddamu Husseinu. Ukoliko američka vlada uskoro ne podigne optužnicu protiv Husseina, piše "Times", morat će ga, barem tako tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava, zbog njegovog statusa ratnog zarobljenika, pustiti na slobodu kada vlast bude prenesena na iračku vladu. Prema Ženevskoj konvenciji, kada okupacija završi, ratni zarobljenici moraju biti pušteni na slobodu, ukoliko nema razloga da ostanu u zatočeništvu.

"New York Times" se također osvrće na odluku američkog Vrhovnog suda o odbacivanju tužbe jednog ateista, koji je tražio da se iz prisege vjernosti zastavi, koja se izriče u američkim školama, izbaci fraza "pod Bogom". Tužba je odbačena zbog tehničkih razloga. Naime, pet sudaca je zaključilo da otac nije imao pravo na tu tužbu, jer nema puno starateljstvo nad svojim djetetom. Time je, piše njujorški dnevnik, s dnevnog reda u ovoj izbornoj godini skinuta jedna vruća politička tema, no dilema je i dalje neriješena i mogu se očekivati nove tužbe.

Iz "Christian Science Monitora" izdvajamo napis o uvođenju slenga u poučavanje engleskog – prvenstveno zahvaljujući naporima "Slengmena" Davida Burkea, koji je sastavio "Slangmanov priručnik za govor ulice". Burke danas ima redovitu emisiju na valovima Glasa Amerike, koja privlači i do 90 milijuna slušatelja. Slangman je tako popularan da će uskoro postati i lik u animiranoj televizijskoj emisiji posvećenoj "šatri".

XS
SM
MD
LG