Linkovi

State Department: Hrvatska ne čini dovoljno na suzbijanju trgovine ljudima (15/6/04) - 2004-06-15


Hrvatska bi trebala učiniti više u borbi protiv trgovine ljudima – ocjenjuje američko Državno tajništvo u svojem godišnjem izvještaju o trgovini ljudima u svijetu.

Hrvatska je i dalje tranzitna zemlja, kroz koju se transportiraju žene za spolnu eksploataciju na Zapadu, uglavnom iz Ukrajine, Moldove, Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Slovačke – kaže se u izvještaju, u kojem se također navode sve češća izvješća da Hrvatska postaje i odredišna zemlja za žene iz Bosne i Hercegovine, koje se dovode u mjesta na obali u svrhu prostitucije.

Hrvatska se našla u drugoj skupini, sastavljenoj od zemalja koje "ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima, ali ulažu u to velike napore". Nadalje, State Department je uvrstio Hrvatsku u zemlje na koje treba obratiti pažnju, jer u proteklih godinu dana nisu ostvarile znatniji napredak u borbi protiv trgovine ljudima. Usporedbe radi, u istoj se skupini nalaze, primjerice, Azerbejdžan, Srbija i Crna Gora, Rusija, Tajland i Vijetnam.

Hrvatska vlada trebala bi biti proaktivnija na svim poljima borbe protiv "traffickinga", pogotovo u osiguravanju adekvatne političke i financijske podrške za tu borbu, zaključuje State Department. Iako je u protekloj godini po prvi puta jedan optuženik osuđen na tri godine zatvora zbog porobljavanja i krijumčarenja ljudi za prostituciju, hrvatski zakoni ne zabranjuju trgovinu ljudima, kaže se u izvještaju. State Department također navodi da su vlasti pokrenule trideset istraga o aktivnostima vezanim uz trgovinu ljudima, te da je za otkrivanje i zaustavljanje "traffickinga" obučeno 150 sudaca i 250 policajaca.

Vlada nije, međutim, osigurala dovoljnu financijsku podršku za borbu protiv traffickinga, stoji u izvještaju, u kojem se navodi da je vlada financirala poslovanje SOS telefonske linije za borbu protiv trgovine ljudima, ali da nije izdvojila adekvatna sredstva za Nacionalni odbor za suzbijanje trgovine ljudima – kaže se u dijelu izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG