Linkovi

Podrška za iračku prijelaznu vladu (15/6/04) - 2004-06-15


Nova iračka prijelazna vlada spremna je preuzeti vlast od koalicijske prijelazne uprave, kada suverenitet bude vraćen Iračanima 30. lipnja. Veliki ajatolah Ali al-Sistani, duhovni čelnik iračkih muslimana-šijita, izjavio je: "Nadamo se da će nova vlada dokazati svoju efikasnost, poštenje i sposobnost da obavi ogromne zadatke za koje je, kako se tvrdi, odgovorna."

8. lipnja, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju u kojoj se podržava nova prijelazna vlada u Iraku. U toj se rezoluciji također podržavaju vremenski okviri za tranziciju na demokratsku vladu. Taj proces uključivat će izbore za nacionalno zakonodavno tijelo najkasnije do siječnja 2005, za kojim će uslijediti sastavljanje trajnog ustava i zatim izbori za trajnu vladu do kraja 2005. Hoshyar Zebari, ministar vanjskih poslova u prijelaznoj vladi, izjavio je: "Uklanjanjem pečata okupacije, oduzet ćemo teroristima i antidemokratskim snagama zajedničko opravdanje za potpirivanje nasilja u zemlji."

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da je cilj koalicije predvođene Sjedinjenim Državama pomoći Iraku da postane potpuno suverena nacija s vladom, koja će zastupati sve stanovništvo, štititi prava Iračana i ispunjavati njihove potrebe.

"Zaživljavanje slobodnog Iraka koji će imati samoupravu uskratit će teroristima bazu operacija, diskreditirati njihovu usku ideologiju i dati zamah reformatorima diljem regije. Slobodni Irak predstavljat će presudan udarac terorizmu u samom srcu njegove moći….Volja Iračana i naše koalicije je čvrsta. Od naših ciljeva neće nas odvratiti nasilje i teror. Bit ćemo jedinstveni i osigurati da budućnost Iraka bude budućnost slobode," rekao je.

Sada, kada je nova prijelazna vlada spremna preuzeti suverenitet, kazao je predsjednik Bush, "njeni čelnici trebat će dokazati svoju vrijednost iračkom narodu".

"Čelnici će morati Iračanima pokazati da su neovisni, pametni, sposobni, domoljubi i da vjeruju u budućnost Iraka," kazao je predsjednik.

Predsjednik Bush je dodao da je posao koalicije da surađuje s novim iračkim čelnicima.

XS
SM
MD
LG