Linkovi

Izbori za Europski parlament - izraz nezadovoljstva vladajućim strankama (14/6/04) - 2004-06-14


"Washington Post" opisuje rezultate izbora za Europski parlament kao jasnu poruku glasača da su nezadovoljni vladajućim strankama. Sličnu ocjenu iznosi i "New York Times", koji naziva izbore "najvećom svjetskom vježbom demokracije". Washingtonski dnevnik piše da su izbori pokazali ne samo naklonost prema oporbenim kandidatima, već i određenu skepsu glasača prema daljnjoj europskoj integraciji. Nezadovoljstvo vladajućim strankama došlo je na vidjelo, piše nadalje "Post", kako u zemljama koje podržavaju rat protiv Iraka, tako i u zemljama koje mu se protive, što navodi analitičare na zaključak da su glasači zapravo iskazivali nezadovoljstvo stagnacijom nacionalnih gospodarstava i nastojanjima da se ograniče dosta izdašni socijalni programi.

"New York Times" piše o promjenama u procesu regrutiranja novih pripadnika američke vojske. Rat u Iraku promijenio je vojno regrutiranje – danas u oružane snage više ne stupaj mladi koji vojnom službom žele financirati studij, niti oni koji se nadaju da će im se služba u pričuvnom sastavu ograničiti na nekoliko vikenda obuke u parku. Više nego ranije regruteri nude potencijalnim vojnicima niz privlačnih opcija – do kraćeg roka obvezne službe, do mogućnosti da služe zajedno s prijateljima i podsjećanja da u vojsci ima preko 200 poslova koji nemaju veze s pucanjem. Samo kopnene snage namjeravaju do jeseni regrutirati gotovo 100.000 vojnika za aktivni i pričuvni sastav.

"Christian Science Monitor" piše o novom pristupu suzbijanju terorizma, koji bi se temeljio na pomoći "slabim" zemljama. Kako javlja bostonski dnevnik, skupina kongresnih čelnika i stručnjaka za sigurnost poziva administraciju da se u borbi protiv terorizma preorijentira s korištenja sile na prevenciju. Stručnjaci preporučuju osnivanje agencije na razini kabineta, koja bi ujedinila brojne programe razvojne pomoći i koncentrirala se na "slabe" države, prvenstveno u središnjoj Aziji i Africi, koje su na putu da postanu rasadnici terorizma.

A iz Iraka – "Washington Post" javlja da, u prvom testu skorog suvereniteta, prijelazna iračka vlada ne želi pristati na američki zahtjev da tisuće stranih civilnih radnika u Iraku dobiju imunitet pred iračkim zakonom, koji već uživaju američki vojnici. Ovaj je zahtjev, piše "Post", kod Iračana, koji se već protive okupaciji, izazvao veliko negodovanje. Pitanje statusa civilnih djelatnika nametnulo se zbog dva civila u zatvoru Abu Ghraib, koji su u jednom izvještaju Pentagona optuženi za sudjelovanje u zlostavljanju zatvorenika – piše jutros "Washington Post".

XS
SM
MD
LG