Linkovi

Powell o Iraku: Pred nama je dugo, krvavo ljeto (14/6/04) - 2004-06-14


Visoki dužnosnici administracije predsjednika Busha upozoravaju da bi se napadi na članove nove iračke prijelazne vlade mogli intenzivirati, dok se priprema prijenos suvereniteta 30. lipnja.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je pred Irakom vjerojatno dugo, krvavo ljeto. U seriji intervjua na američkoj televiziji, gospodin Powell je naglasio da je ovo razdoblje posebno opasno. Kako je rekao, iako se čini sve da bi se pobunjenici porazili, teško je zaštititi cijelu iračku vladu.

"Vrlo hrabri i odvažni irački čelnici preuzeli su odgovorne položaje. Ti ubojice pokušavaju ih ubiti kako bi potkopali novu vladu. No, u tome neće uspjeti. Mi ćemo ostati na zacrtanom putu.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da se već dugo zna da će tjedni prije i poslije prijenosa suvereniteta biti teški.

"Ovo su vrlo tužni događaji, kada izdajice i teroristi ubijaju iračke domoljube. Nasilja će biti još, jer ti ljudi nemaju budućnosti u slobodnom Iraku," rekla je gospođa Rice.

Prijelazni irački predsjednik Ghazi al-Yawar izjavio je da je sigurnost jedan od prioriteta nove vlade, no da će trebati vremena da Irak obnovi svoju vojsku i policiju.

XS
SM
MD
LG