Linkovi

Paravojne snage u Iraku (14/6/04) - 2004-06-14


Prijelazni irački premijer Iyad Allawi najavio je sklapanje sporazuma koji predviđa ukidanje većine neovisnih paravojnih snaga u Iraku. Gospodin Allawi kazao je da ta odluka predstavlja "prekretnicu u uvođenju vladavine zakona u Iraku".

Velika većina od oko stotinu tisuća pripadnika paravojnih snaga će ili ući u civilni život, ili će biti integrirani u neku od državnih sigurnosnih službi, kao što su iračke oružane snage, iračka policiji ili snage sigurnosti kurdske regionalne vlade. Oni koji odluče postati civili, dobit će stručnu izobrazbu i druge beneficije.

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da novi sporazum predstavlja "dobar znak za budućnost Iraka".

"Ovo je važan korak u nacionalnom pomirenju, kao i u jačanju sposobnosti Iračana da sami brinu o svojoj sigurnosti, što je, vjerujem, jedan od naših glavnih ciljeva, dok se Irak primiče preuzimanju suvereniteta i kasnijem upražnjavanju tog suvereniteta što je efikasnije i bolje moguće na cijelom teritoriju zemlje," rekao je gospodin Ereli.

Među strankama koje imaju svoje paravojne snage su Demokratska stranka Kurdistana, Patriotski savez Kurdistana, Irački nacionalni Kongres, Iračkih Hezbollah i Iračka komunistička partija. Jedna od iznimaka je Mahdijeva vojska ekstremističkog šiitskog svećenika Moqtade al-Sadra. Mahdijeva vojska napada koalicijske snage i zauzela je nekoliko svetih mjesta.

Gospodin Ereli je izjavio da Sadr "operira izvan zakona".

"Utjecajnim šijiti vodili su razgovore Moqtada al-Sadr s u Iraku kako bi se njegove paravojne snage povukle iz vladinih ureda, kako bi položile oružje i kako bi oni elementi Sadrove vojske, koji su optuženi za zločine, odgovarali pred pravdom," kazao je.

Točan datum za eliminiranje paravojnih snaga tek trebaju utvrditi sami Iračani. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Ereli izjavio je da će koalicija rado podržati takav sporazum.

XS
SM
MD
LG