Linkovi

Najnovije ankete daju prednost Johnu Kerryju (15/6/04) - 2004-06-14


Iako je predizbornja kampanja u Sjedinjenim Državama prošli tjedan nakratko obustavljena zbog smrti predsjednika Reagana, utrka za Bijelu kuću i dalje je u tijeku. Nove ankete pokazuju da, manje od pet mjeseci prije izbora, demokrat John Kerry vodi pred predsjednikom Bushom.

Najnovije ankete pokazuju da senator Kerry vodi pred predsjednikom Bushom s prednošću od dva do sedam posto. Predsjednik Bush bio je u vodstvu u samo jednoj od četiri nedavne ankete. Kako se čini, podrška senatoru Kerryju jača zbog zabrinutosti oko Iraka i stanja američkog gospodarstva.

Ekonomist Jim Glassman kaže da bi se Bijela kuća trebala zabrinuti zato što dobre vijesti o padu nezaposlenosti, kako se čini, ne donose jaču podršku predsjedniku Bushu: "Gospodarstvo se vrlo brzo oporavlja, ali to, kako se čini, ne pomaže predsjedniku Bushu. Ipak, sve više ljudi govori da se gospodarska situacija popravlja, barem prema najnovijem istraživanju organizacije Gallup, iako podrška predsjedniku, barem na polju gospodarstva, zapravo pada."

Predsjednik, kako se čini, također gubi na popularnosti zbog Iraka. Međutim, stručnjakinja za ispitivanja javnog mnijenja Karlyn Bowman iz instituta American Enterprise, ukazuje da, kada se radi o nacionalnoj sigurnosti, većina glasača ipak vjeruje više predsjedniku Bushu, nego senatoru Kerryju: "Nema znakova da senator Kerry stječe veću podršku po pitanjima kao što su rat protiv Iraka ili rat protiv terorizma. Za sada nije jasno što Amerikanci znaju o prijenosu suvereniteta u Iraku 30. lipnja, osim da ih većina želi da se to dogodi."

Neki politički analitičari smatraju da će predsjedniku popularnost porasti nakon pokopa predsjednika Reagana. U najmanju ruku, pauza u predizbornoj kampanji mogla bi usporiti uspon senatora Kerrya u anketama – kaže povjesničar sa sveučilišta American Alan Lichtman: "Bio je to određeni predah od predizborne kampanje. Kao što znamo iz svijeta sporta, susret koji biva prekinut, često zna promijeniti tok nakon prekida."

Većina anketa pokazuje da su glasači već izabrali kandidata kojeg će podržati na izborima, što znači da će se kandidati u zadnjim tjednima kampanje vjerojatno boriti za glasove sve manjeg broja neopredijeljenih.

XS
SM
MD
LG