Linkovi

Dražbom protiv predsjednika Busha (14/6/04) - 2004-06-14


Skupina američkih umjetnika, vlasnika umjetničkih galerija i bogatih kolekcionara prikupila je više od 170 umjetničkih djela za dražbu, čiji će se prihod upotrijebiti – da bi se na izborima u studenome porazio predsjednik Bush.

Na dražbenom bloku će se 29. lipnja naći djela Andya Warhola, Willema de Kooninga, Roya Lichtensteina, Richarda Diebenkorna, Jaspera Johnsa i Marka Rothkoa. Počasna predsjednica ovog događaja bit će Meryl Streep.

Jedan od organizatora dražbe, njujorški fotorealistički slikar Chuck Close, kaže da su se umjetnici odlučili za ovaj korak, jer vjeruju da je administracija predsjednika Busha, kroz nove zakone o borbi protiv terorizma, ugrozila građanska prava, uključujući i umjetničke slobode Amerikanaca.

Sredstva prikupljena na dražbi otići će dvjema pro-demokratskim organizacijama, koje će ih upotrijebiti za mobiliziranje glasača i druge predizborne aktivnosti. Chuck Close vjeruje da će na dražbi biti prikupljeno nekoliko milijuna dolara.

Umjetnici, naklonjeni Demokratskoj stranci, mobilizirali su se i pred izbore 2000, kada su donirali svoja djela za prikupljanje političkih donacija za demokratskog predsjedničkog kandidata Ala Gorea.

XS
SM
MD
LG